CVEKLA

Opis biljke:
Iz osnovne biljke, čija je pradomovina obala Sredozemnog mora, proizašle su mnoge kulturne sorte repe. Iz početnog tankog korena, stolećnim uzgajanjem dobijen je gomoljasti podzemni deo biljke. Iznutra je crvene do krvavo crvene boje, a stabljika i listovi su kod većine sorti crveno nahukani.Poreklom je sa obale Sredozemlja.
Ova dvogodisnja biljka vretenastog korena crvene boje i tamno zelenog lišća spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Koristi se čitava biljka, upotrebljava se preko cele godine, bogata je vitaminima i mineralima, lako se vari, moze se uzimati bez ograničenja i opasnosti od štetnih posledica. Pored izuzetnog bogatstva belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrzi gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom.Značajno je i prisustvo vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno retkog u namirnicama biljnog porekla a tako važnog za vegetarijance. Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku od cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerogeno. Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain, jer podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol,održavaju krvne sudove, podstiću rad jetre.

Stanište:
Uzgaja se u povrtnjacima.

Lekoviti deo biljke:
Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava podzemni deo biljke. Bere se u jesen. Pohranjuju se u umereno tople prostorije. Ako se čuva na odgovarajući način, cvekla se može sačuvati do idućeg leta.

Lekovito delovanje:
Osnovno delovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lečenju leukemije. Zatim, u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, osobito kod bolesnika s niskim ; povoljno utiče na nerve i rad mozga. Za sve vrste lečenja koristi se sveže cedjeni sok iz cvekle, a iz 1 kg cvekle može se dobiti 700 do 750 g soka. Cvekla je, takodje korisna u lećenju malokrvnosti, posebno kod dece i mladih osoba, a pospešuje rad želuca, creva i zuči.