DOBRIČICA

Opis biljke:
Dobričica je trajna, zeljasta, mirisna biljka, visoka od 20 do 40 cm. Donji deo stabljike puzi, a gornji je uspravan i razgranat. Listovi su na dugačkim drškama, srcoliki ili bubrežasti, naborani po obodu nazubljeni a na naličju crvenkasti. Cvetovi su Ijubičasto-plavi sa purpurnim tackama. Cveta od maja do juna.

Stanište:
Raste obilno svuda u šumama, na vlažnim livadama i drugim mestima.

Lekoviti deo biljke:
Vrhovi grančica u cvetu, list, cela nadzemna biljka i sok iz sveže biljke svojstvenog prijatnog mirisa gorkog i oporog ukusa.

Lekovito delovanje:
Uglavnom narodni lek za lečenje organa za disanje (bronhit), žuči, za pojačanje mokrenja, protiv proliva, za apetit, protiv histerije i neurastenije. Spolja se upotrebljava za lečenje katara nosa, ozleda i rana. Pomešana sa ovsenim brašnom daje se protiv crevnih parazita konja. Preparati od dobričice pomažu razmenu materija u organizmu. Podstiču izlučivanje mokraće, a olakšavaju želudačne i crevne probleme koje potiču od nedostatka solne kiseline. Deluje smirujuće kod nekih nervnih tegoba. Koristi se i kao sredstvo za jačanje organizma, naročito kod nedostatka vitamina C. Smiruje bolove kod gihta i reume.