GAVEZ

Opis biljke:
Gavez ima sočnu, grubu i dlakavu stabljiku visine 20 do 100 cm. Višegodišnji koren gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je, razgranat, vretenast i sočan. Spolja je tamno smedje do crnkaste boje, a iznutra bele do svetlo žute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredjani i grubo dlakavi po celoj površini. Cvetovi izbijaju tokom leta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dole u jednostrano povijenim cvetovima. Imaju oblik uskog zvona, a boja im je prljavo bela do ružičaste ili ljubičaste.

Stanište:
Gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi. Nalazi se na vlažnim mestima, jarcima, pored vode i na vlažnim livadama. Za poljoprivrednika predstavlja korov koji se teško iskorenjuje (zbog dužine korena). Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stočnu hranu. Višegodišnji gavez pušta korien duboko u zemlju.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se skupljaju listovi i koren. Koren se skuplja u proleće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se dok ne izgubi sluzavog soka, pa se osuši, iseče na komadiće i do kraja suši na toplom mestu.

Lekovito delovanje:
Od svih domaćih lekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, materiju koja pomaže u stvaranju novih ćelija zbog čega se gavez koristi u lečenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana. Njime se leče sve vrste ozleda: ispucanost, posekotine, lom kostiju, izliv krvi i sl. Za spoljnju upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg leka od svežeg narendanog gaveza sa kojim oblažemo mesta obolela od gihta. Kad nemamo na raspolaganju svežu biljku, upotrebljavamo tinkturu gaveza. Ona takodje povoljno deluje protiv neuralgičnih bolova, posebno protiv nepodnošljivih bolova lica.
Budući da gavez snažno deluje na centralni nervni sistem, valja ga uzimati samo u malim dozama. Gavezovu tinkturu treba lagano utrljavati, jer pri teškom gihtu ne smemo upotrebljavati jake masaže. Tinktura se izvrsno pokazala i kod lečenja upale nerava gde god su na telu nastala bolna mesta, osetljiva na pritisak a tinktura je jednostavan, prirodan i prikladan lek. Odlika tinkture je da preporadja ostarelu kožu, naboranu, pogotovo sa borama oko očiju, koje su nastale zbog različitih kozmetičkih sredstava. Posle duže upotrebe tinkture, koža će se regenerisati. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji sa gospinom travom - kantarionovo ulje ili još bolje sa tinkturom od kantariona.
Koren gaveza delotvoran je u lečenju raznih tegoba organa za varenje, protiv katara želuca (sa prolivom ili bez njega), srdobolje, bolesti bubrega i kod prejake menstruacije. Upotrebljava se kod krvarenja želuca, bronhialnog katara, upale pluća, krvavog kašlja i ispljuvka, upale porebrice i dr.

Napomena:
Svi preparati od gaveza ne smeju se praviti ni držati u gvozdenim ni limenim posudama! Takodje, kod sušenja korena treba paziti da se koren ne uplišnjavi, jer je opasan! Sok od svežeg korena zaustavlja krvarenja iz svežih rana. Manje je poznato da gavez možemo koristiti kao tečno djubrivo u povrtarstvu. Bogat je kalijumom, pa je dobar za djubrenje korenastog povrća, naročito paradajza.