IDJIROT

Opis biljke:
Ova biljka raste u močvarama pored reka i mora. Poznata je hiljadama godina na Istoku, a u srednjem veku uvezena je u Evropu iz Kine, i kasnije u severnu Ameriku. Od njega se pravi (zbog prijatnog mirisa na cimet) skupoceno etersko ulje za kozmetiku i parfeme, čaj, a tinktura i ekstrakt od ove biljke ublažava bolove u zeludcu i stomaku, pomaže kod bolova u plućima, kod bronhitisa. Idjirot je trajnica sa jako razgranatim korenom koji je sa donje strane gusto obrastao korenjem. Iz njegovog prednjeg kraja izbijaju mnogobrojni ravni sabljasti listovi visine do 1 metra. Stabljika je trobridna ili četverobridna i u sredini nosi cvetni klip, čunjastog oblika, žuto zelene boje i dužine 4 do 8 cm. Plodovi su crvene boje. U tlu Srednje Evrope retko sazreva pa se biljka razmnožava vegetativnim putem tj. pomoću korena.

Stanište:
Raste uz reke i stajaće vode.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se upotrebljava koren koji se kopa u proleće i jesen posle cvetanja, nakon što je lišće počelo venuti. Koren se ne sme guliti jer više jer na taj način brže gubi vlagu.

Lekovito delovanje:
Idjirot pripremljen kao čaj izvrstan je lek protiv groznice, za jačanje želuca i nerava. Koristi se kao lek protiv nadimanja, slabe probave, sluzavosti bubrega, uloga (gihta), lupanja srca, kašlja, upaljenih sluznica, omaglice, podrigivanja, žutice, čireva i kostobolje. Pomešan s drugim lekovitim biljem jača i obnavlja krv, odstranjuje loše sokove iz tela i leči vodenu bolest. Oblozi pripremljeni s prahom od idjirota i jakom rakijom lozovačom koriste se kod lečenja raznih čireva, uloga (gihta) i kostobolja.