KOPRIVA

Opis biljke:
Kopriva je dvodomna biljka sa velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1,5 m. Listovi su nasuprotni, srcasti, špicasti, testerasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne grančice nose ili muške ili ženske cvetove. Neugledni su i zeleni, a oplodnja se vrši pomoću vetra. Plod je malen, jednosemeni oraščić.Služi i kao industrijska i lekovita biljka.

Stanište:
Raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se u proleće i jesen skuplja korenje, a u proleće se skupljaju listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Lekovito delovanje:
Koristi se kao lek za čisćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća,bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na zelucu, nesanice, nervoze.Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima,kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na našim trpezama je retko ima mada se moze pripremiti na više načina.
Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lečenje anemije, žuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, najviše mokraćom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana sa drugim biljkama leči čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, smanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.