KORIJANDER

Opis biljke:
Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 50 do 80 cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okrugli, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto deljeni i duguljasti. Cvasti su bele, sastavljene od sitnih cvetova. Plod je okruglast ,sastavljen od dva simetrična ploda. Cveta početkom leta.

Stanište:
Seje se u martu ili aprilu. Kosi se u leto pre izlaska sunca, dok ima rose. Korijander ne bira zemlju, ali bolje uspeva na krečnoj, sitnoj, propustljivoj, toploj i dobroj zemlji i na sunčanoj strani.

Lekoviti deo biljke:
Cela biljka je lekovita.

Lekovito delovanje:
Etarsko ulje deluje slično moračevom, ali malo slabije. Izaziva jednu vrstu pijanstva i dubok san. Najviše korijandera troši industrija likera, peciva, slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamena za biber. Linalol se upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamena za lavandino i bergamotovo ulje. Daje se naročito protiv tromosti organa za varenje i za isterivanje gasova. Dobro se kombinuje sa kimom u jednakim delovima. Mešavina od četri ploda u podjednakim količinama: plod anasona, mirodije, kima i korijandera,se koristi kao sredstvo za jačanje apetita i isterivanje gasova. Upotrebljava se kao čaj posle jela.