LINCURA ili SRČANIK

Opis biljke:
Lincura ili srčanik je trajna biljka sa korenom koji može biti i do 50 godina starosti. Koren je jako dugačak, debeo i razgranat, spolja je smedje do tamno smedje boje, a iznutra žute boje. Stabljika je okrugla, iznutra šuplja, a u gornjem delu žlebasta, visine od 50 do 120 cm. Cvetovi su rasporedjeni u pršljenove, a nalaze se u pazuhu listova na gornjem delu stabljike. Boja cvetova je svetlo žuta. Najčešće se parče korena lincure od 5cm stavlja u flašu rakije, a u narodu važi kao dobar lek za krvotok.

Stanište:
Srčanik veoma često raste u velikim skupinam, pustim mestima, medju grmljem, na planinskim pašnjacima i livadama.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se u jesen ili rano proleće bere koren od starijih biljaka. Svež koren ima neugodan miris, dok je miris osušenog korena aromatičan. Valja ga brzo sušiti - a to se postiže sečenjem po dužini.

Lekovito delovanje:
Lincura se ubraja u najstarije lekovite biljke. Njen koren se ubraja u najbolja sredstva za lečenje želuca. Pospešuje probavu, otklanja pritisak u želucu, mučninu, napade nesvestice. Doprinosi poboljšanju sastava krvi i povećanju crvenih i belih krvnih zrnaca pa se zbog toga koristi u lečenju malokrvnosti i bledila. Sama ili u smeši s drugim lekovitim biljem sličnog dejstva, lincura se najčešce upotrebljava kao sredstvo za jačanje (glavni sastojak raznih tonika), za stomak, protiv groznice, a koren se kuva i pije protiv kašlja. Pre svega, treba znati da se lekovi od lincure smeju piti samo pre obroka, a nikako za vreme ili posle obroka. Gorki sastojci lincure pojačavaju lučenje želudacnog soka, čime lincura olakšava i ubrzava varenje. Preporučuje se kod nedovoljnog stvaranja želučanog soka, slabog pražnjenja želuca, kiselog podrigivanja i gorušice, kod hronične začepIjenosti, groznice, teškog disanja i astme. Spolja se koristi za lečenje dubokih, i nečistih rana i drugih ozleda. Mešanjem sa drugim biljkama koristi se za lečenje mnogih bolesti.