LIPA

Opis biljke:
Lipa je veliko drvo čije stablo dostiže visinu od 25 do 30 metara, a starost do nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasito zeleni, koso srcasti, zašiljeni i testerasti, a sa lica dlakavi. Cvetovi su na dugačkoj peteljci koja je, otprilike, do polovine srasla sa pricvetnim listom. Pricvetni listovi su duguljasti, bledo zelene boje, dugački do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plodovi su mali oraščići. Cvet je vrlo prijatnog mirisa. Lipov cvet je blagog i prijatnog mirisa, a ukus joj je sluzav, sladunjav i pomalo opor. U osušenom cvetu ima vrlo malo etarskog ulja. Lipova kora takodj ima mnogo sluzi. U cvetu i u listu ima vitamina C. Potpuno mlad, tek otvoren list može se koristiti kao povrće. Od lipovog drveta proizvodi se aktivan ugalj. U lipovem semenu ima masnog ulja sličnog maslinovom ulju.

Stanište:
Lipa raste po celoj Evropi po brdskim šumama, voli pitomu, plodnu i duboku zemlju. Lipa raste pojedinačno po planinama, a ljudi je sade veoma često uz puteve.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se bere cvet sa pricvetnim listovima (ako je lepe zelene boje, bez rdje). Lipu treba brati čim počne cvetati, kad su dve trećine cvetova u cvati rascvetale. Precvetala lipa nema nikakve vrednosti. Treba brati po suvom i lepom vremenu.Inače se beru samo cvetovi u vreme kada su se otvorili i pre nego što ostare i promene boju. Suše se u hladu, na prozračnom mestu, ponajbolje na tavanu. Ubrani cvetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Lekovito delovanje:
Lipovi cvetovi koriste se za lečenje prehlade i bolesti disajnih organa. Lipov cvet se upotrebljava najčešće u obliku čaja, infuza, za znojenje, protiv grčeva i za umirivanje bolova kao vrlo blago sredstvo. Koristi se i protiv prehlada, hroničnog kašlja i proliva, kao i za lečenje opekotina i rana. Lipov cvet je najomiljeniji narodni čaj. Preporučuje se u lečenju hroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i osetljivih nerava.Takodje čisti krv čisti krv.