MAČJI NOKAT

Opis biljke:
Mačji nokti (uncaria tomentosa). Pra domovina ove, vec 2000 godina poznate biljke, je Peru, čijim su starosediocima ekstrakti ove biljke sluzili kao lekovi. Nauka već odavno poznaje delotvorno delovanje sastojaka iz biljke na upalne procese i stimulisanje metabolizma u dubljim slojevima kože, kao i na vezivanje slobodnih radikala u organizmu.

Oxyindole alkaloid daje mačjoj šapi velik deo aktivnosti, posebno za stimulisanje odredjenih delova imunog sistema. Odredjeni delovi kao alkaloidi i glycosidi, izazivaju antioksidantsko i anti inflamatorno dejstvo ove biljke.

Mačji nokat je postala veoma popularna u Severnoj Americi pa je korištena za lečenje raka i Hiva, ali postoji malo izveštaja o dejstvu same biljke, više dejstva daje u mešavini sa drugim biljkama sličnog efekta.

Mačji šapa se koristila kod urodjeničkih plemena na Andima u Južnoj Americi koji su je koristili za lečenje raznih upala, reume, čira na zelucu, tumora, dizenterije, pa i kod kontrole radjanja. Mačja šapa se koristila u Južno Americkoj medicini i za artritis a najviše za pojačavanje imunoloske aktivnosti kod bolesnika. Uncaria tomentosa je medicinski korišćena kod Peruanskih indijanaca skoro 2,000 godina. Pleme Asháninka indianaca u centralnom Peruu ima najdužu tradiciju u korišćenju ove biljke. Koriste je za lečenje zapaljenja urinarnog trakta , astme, čišćenja bubrega, za reumatizam i bolove u kostima. Takodje ovu biljku koriste u pojedinim plemenima za kontracepciju.

Stanište:
Mačji nokat raste unutar kišnih šuma u odredjenim delovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. Biljka naraste do 30 metara a odredjeni delovi korena i kore drveta se koriste u medicini.

Lekovito delovanje:
Intenzivno počinje da se koristi od devedesete godine u Evropi i svetu za lečenje Aids-a i raka, zbog delovanja ove biljke na imunoloski sistem i na njeno antioksidansno dejstvo na vezivanje slobodnih radikala organizmu .Nema klinickih izveštaja o ozbiljnim kontra efektima ove biljke.

Upozorenje :
Ova biljka sadrži oko 10 posto tanina. Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri i bubrezima. Ne uzimati je sa mlečnim proizvodima. Takodje se ne preporučuje trudnicama , dojiljama i deci.