MATIČNJAK ili METVICA

Opis biljke:
Matičnjak je trajna biljka sa četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni sa dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Ukus mu je aromatičan.Cela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun pa je poznata i kao "limun-trava". Cvetovi su beli, plavkasto beli, bledorozi ili žuto beli, smešteni u pazuhu listova.

Stanište:
Raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naći nedaleko od naselja, uz ograde, živice,u pčelinjacima, po šumama. Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromatična biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasadjivanjem. Veoma se lako gaji.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se beru listovi pre nego što procvetaju, a cela biljka sa vršikama(iglicama) i listovima za vreme cvetanja. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne sme se čuvati u limenim posudama .Od matičnjaka se najviše ceni list, jer u ostalim delovima biljke ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu, ali pošto ima malo cvetova, oni nemaju praktičnu primenu. Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje.

Lekovito delovanje:
Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv. Matičnjak se preporučuje u lečenju depresije, hipohondrije, smetnji kod menstruacije, grčeva, koji su povezani sa menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva želučanih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, hroničnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gadjenja, povraćanja i proliva, za jačanje organizma. Sam list matičnjaka, a još češće pomešan sa gorkim travama (kicicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom, podubicom i dr.), uspešno se daje za povećanje apetita, I kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom sa vodenom parom matičnjaka ubranog u fazi cvetanja), je izuzetno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, i u industriji parfema, i kozmetike.Naročito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Čaj od matičnjaka zasladjen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorom ili nervnom bolešću. Od matičnjaka se priprema melisa špirit koji služi za masažu ili se pije razredjen sa vodom, pri čemu osvežava i otklanja fizički i duševni umor.