Saw Palmetto

Opis biljke:
To je malo palmino stablo koje potiče iz jugoistočnog dela Amerike. Zrna Saw Palmetta sadrze masne kiseline i sterole koji kada udju u organizam, prirodnim putem "otputuju" u prostatu. Mnogobrojna proučavanja su potvrdila da oni mogu sprečiti pretvaranje testosterona u dihidrotestosterone, vazne muske hormone koji sudeluju u hiperprodukciji ćelija prostate, naročito kod starijih muskaraca. 50 do 60% muskaraca pati od hiperplazije, tj oticanja prostate.

Stanište:
Brazil.

Lekoviti deo biljke:
Plodovi i seme.

Lekovito delovanje:
Zlezda prostata okruzuje mokraćni kanal - zamislite prostatu kao gumeni obruč i mokraćni kanal kao slamku koja prolazi kroz njega. Kako prostata otiče i gnječi mokraćni kanal, tako se javljaju problemi u vidu različitih neugodnih i neželjenih simptoma: bolno uriniranje, nemogućnost uriniranja, poteškoće kod početka ili kraja uriniranja, noćno uriniranje, odnosno mokrenje, itd... Novija istrazivanja pokazuju da Saw palmetto može da zaustavi delovanje inflamatornih supstanci koje mogu prouzrokovati razvoj benigne hiperplazije prostate . Suprotno nekim drugim opcijama, saw palmetto nema estrogensko (zenski hormon) dejstvo na telo muskarca.

Većim brojem istrazivanja potvrdjeno je da testerasta palma pojačava pražnjenje mokraće i da smanjuje učestalost noćnog mokrenja. Ona je prihvaćeno sredstvo za terapiju benignog uvećanja prostate. Prema istraživanjima, materije koje se nalaze u plodu testeraste palme sprečavaju da se testosteron pretvara u hidrotestosteron i takodje, sprečavaju njegovo vezivanje za receptore ćelija prostate a samim tim sprečavaju njihovo uvećanje odnosno oticanje.