ŠIPURIKA ili ŠIPAK

Opis biljke:
Šipak je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravne grane koje se, u sledećim godinama, razgrane u mnogobrojne viseće grane. Čitav grm obrastao je oštrim i prema dole savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo ruže boje. Plodovi su jajastog oblika, svetlo crvene boje, i sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su prijatnog mirisa, a plodovi kiselkasto slatkog ukusa. Semenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma prijatan miris.

Stanište:
Šipak je veoma rasprostranjen po celoj Evropi. U našim krajevima je ima u velikim količinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i dr.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se beru plodovi i cvetne latice.

Lekovito delovanje:
Šipak je lekovita biljka koja, pored crne ribizle ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipak ne gubi taj vitamin. Čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju tzv. umor, malaksalost, bledolikost i nervozu kao i sve ostale tegobe povezane sa smanjenom količinom vitamina C. Šipurika povoljno deluje na probavni trakt i na izlučivanje mokrace bez ikakvih nadražaja bubrega. Čaj od šipurike preporučuje se za sprečavanje kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Isto tako, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želučanih grčeva. Pomešana sa drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.