SLEZ CRNI

Opis biljke:
Crni slez je jednogodišnja ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranate stabljike visine do 80 cm. Listovi su okruglog, srcastog ili bubrežastog oblika, na krajevima nazubljeni. Cvetovi izbijaju iz lisnih pazušica, imaju dvostruku čašku, a cvetni listovi imaju 3 do 5 duguljastih pruga. Boja cvetova zavisi od vrste, a kreće se od plave do ružičasto crvene. Čitava biljka je bez mirisa i nije ukusna.

Stanište:
Raste na nasipima, uz reke, na vlažnim livadama i na poplavljenim područjima. Uzgaja se i u vrtovima.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se beru, pre svega, listovi, a cvetovi za vreme cvetanja. Ponekad se beru koren i seme. Cvetovi se smeju brati samo po suvom vremenu, kada su potpuno otvoreni, suše se u hladu u veoma tankom sloju, a još boIje na toplom mestu. Listovi se beru sa što kraćom peteljkom i suše u tankom sloju na promajnom mestu. Oboleli i oštećeni listovi ne smeju se brati i upotrebljavati za lek.

Lekovito delovanje:
Crni slez se odavno koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se za lečenje kašlja, katara, bronha, promuklosti, upale ždrela, nadutosti pluća (emfizem) i kod katara pluća. Preporučuje se za lečenje grčeva u želucu i crevima, kod bolnog mokrenja i bolnog zaustavljanja mokraće.