SMREKA ili BOROVICA

Opis biljke:
Smreka ili borovica raste kao grm. S obzirom na veličinu, oblik, rast i oblik iglica smreka je vrlo promenljiva biljka. Igličasti listovi stoje po tri u pršljenu. U početku su svetlo zelene boje, a posle potamne. Sa gomje strane lista nalazi se plavkasto bela crta. Listovi su dugački 8 do 10 mm. Muški cvetovi su žuti i nalik klasu, a ženski cvetovi su cešeri I izgledaju kao bobica. Plod je crn. Svi delovi smreke ili borovice imaju fin aromatičan miris. »Bobice« su gorko slatkog ukusa, a iglice gorke i smolaste.

Stanište:
Raste po klisurastom neplodnom tlu i belogoričnim i crnogoričnim šumama. Često se nalazi u velikim skupinama na kamenitoj kraškoj podlozi od primorskog područja do brdskih i planinskih predela.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se beruse plodovi, iglice, vrhovi grančica i samo drvo. Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suvom i svetlom mestu. Plod smreke ili borovice ne sme se sušiti na suncu i umetnoj toploti.

Lekovito delovanje:
Mnogostruka je lekovitost smreke ili borovice. Čaj od ploda jača nerve i želudac, čisti krv, odvodi otrovne gasove, a sa mokraćom i loše sokove, pojačava znojenje, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamen i pesak iz žuči, bubrega, mokraćnog mehura. Odlično leči beli cvet, a preporučuje se za lečenje plućnih bolesti posebno astme. Mladi vrhovi kuvani u mleku leče kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, nervnu rastrojenost i dr. Pomešana sa drugim biljkama, smreka ili borovica izvrstan je lek za mnoge bolesti.