TIMIJAN

Opis biljke:
Timijan je sličan majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno (do 30 cm), listovi su uži, cvati nisu tako zbijene i biljka ne raste kod nas divlje, nego se gaji. Droga je gornja polovina biljke, list (najbolja droga, jer ima najviše etarskog ulja i tanina), etarsko uje i timol (Thymi herba, foliurn, aetheroleum et thymolum). Mlade grančice su četvorouglaste, kratke i gusto obrasle belim dlacicama, a starije su oble, gole i drvenaste. Lišće je sitno, sedeće ili na kratkoj dršci, u celini duguljasto, skoro iglasto , po obodu, celo, nadole jako povijeno, kruto, od gore skoro golo, a na naličju obraslo finim mekim sivim dlačicama. Cvat ima oko 5 ružičastih, 3 do 6 mm dugačkih cvetića na kratkim drškama. Čašica je cevasta, kratko maljava, zelena ili malo ružičasto-ljubičasta i dvousnata: donja ima dva igličasta, a gornja tri tupa zuba.

Stanište:
Cveta od juna do oktobra. Gaji se i kao ukrasna i medonosna biljka. Bere se gornja polovina biljke u cvetu ili pred samo cvetanje.

Lekoviti deo biljke:
Bere se cela biljka u cvetu.

Lekovito delovanje:
Timijan je lek i začin. Ulazi u sastav raznih preparata protiv običnog, a naročito protiv velikog kašlja, Extractum Thymi fluidum i Sirupus Thymi compositus. Etarsko ulje je zbog prisutnog timola i karvakrola izvrsno antiseptičko sredsvo. Ulje ulazi u sastav voda i pasta za usta, i lekova protiv vrenja. Ulje timijana a naročito timol daju se protiv crevnih parazita (trihoficalusa, duodenalne ankilostome i oksiura). Timol je odličan konzervans.