ZELENI ČAJ

Opis biljke:
Zeleni čaj je osušeno lišće čajne biljke Camellia smensis. To je biljka sitnih listića i visine kao žbun. Lišće mu je naizmenično, eliptično, na rubovima nazubljeno. Nema mirisa. Cvetovi su beli i mirišu.

Stanište:
Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i južnim padinama Kavkaza. Za svoje stanište odabrao je najljepše pejsaže i to uz izvore pitke vode u dobro sunčanim ravnicama koje obiluju kišama. Gaji se na plantažama gde se grm seče do visine jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Najbolje vrste beru se u martu(pre prolećnih kiša), kada su listovi još sasvim mali. Suši se u velikim posudama ispod kojih gori vatra i sve vreme meša vrlo osetljivim dlanovima znalaca koji znaju kad je čaj osušen i kad ga treba skloniti sa vatre. Sušenje je važno da bi se iz listova uklonola voda. Važnije od vrste posude (najveći čajnik na svetu ima zapreminu devedeset litara) su vrsta vatre i način pripreme. Od načina prerade zavisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni caj. Crni čaj se specijalnim postupkom obradjuje i pri tom fermentira pri čemu i dobija crnu boju. Zeleni čaj se obradjuje, ali se fermentacija ne sprovodi. Vrsta biljke utiče na kvalitet čaja. Medjutim, veština prerade, način pakovanja i čuvanja presudni su za kvalitet. Čaj se pre svega koristi za uživanje, koje se razvilo istovremeno sa razvojem industrijske proizvodnje šećera.

Lekoviti deo biljke:
Listovi i cvet.

Lekovito delovanje:
Ispitivanja su pokazala da se korišćenjem zelenog čaja mogu sprečiti maligna oboljenja prostate. Zeleni čaj snižava holesterol, pomaže snižavanju krvnog pritiska i blagotvorno deluje na srce i krvne sudove. Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta i pročišćava organizam. Ispitivanjem ekstrakta polifenola dobijenih iz listova biljke zelenog čaja pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arteroskleroze. Zeleni listovi čaja bogati su i fluorinom koji sprečava štetno dejstvo bakterija karijesa u usnoj duplji. Čaj sadrži i minerale važne za čovekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvoždja i mangana. Sadrži malo teofilina i teobromina. Poznat je kao diuretik, pomaže protiv celulita jer ograničava apsorpciju masnoće i podstiče površinsku cirkulaciju. Ekstrakt čaja koristi se za negu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina i za lečenje akni. Istraživanja koja su sproveli Japanci pokazala su da u delovima zemlje u kojima se bere i proizvodi zeleni čaj nema smrtnosti od raka želuca i pluća.