genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Nanotehnologije
[ 05 08 2011 ]
Nanotehnologija brzo napreduje

[ www.voanews.com ] - Reč nano je prefiks u metričkom sistemu koji označava milioniti deo nečega - na primer nanomilimetar je milioniti deo milimetra.

Nanotehnologija se tiče osnovnih kockica koje sačinjavaju materiju - atoma i molekula. Istraživanja traju već oko 40 godina i donela su mnoge rezultate. Zahvaljujući nanotehnologiji današnji mikroprocesori sadrže milijarde tranzistora. Solarne ćelije postale su znatno efikasnije, a nanotehnologija prodire i u medicinu.

"Došli smo do toga da sada možemo da manipulišemo i da razumemo manipulaciju sa nanomaterijalima, što otvara potpuno nove oblasti primene", kaže biomedicinski inženjer Džejson Zara. On kaže da mogućnost manipulacije mikroskopskim nanomaterijalima menja pristup lečenju od raka.

"Sa nanotehnologijom precizno usmerena hemoterapija omogućava da lekovi ubijaju samo ćelije tumora", kaže Zara.

Istraživači sada rade na tome da lečenje prolagode jedinstvenom genetičkom profilu pacijenta.

Jedan od vodećih stručnjaka za nanotehnologiju, Mihail Roko iz Nacionalne fondacije za nauku, očekuje da će to biti uskoro.

"Sada smo u jeku perioda intenzivnog razvoja, otkrića, inovacija i početka njihove primene. Ulazimo u fazu revolucionarnih, ranije nemogućih proizvoda", ističe Roko.

Nanomaterijali mogu da učine naočari za sunce otpornim na ogrebotine, prozore uz koje ne prianjaju voda i prljavština, odeću koja odbija vodu. Medicinski laseri sada mogu da seku i oblikuju kosti.

Do 2020. godine, kaže Mihail Roko, postojaće na hiljade nanotehnoloških proizvoda, a neki od njih će biti sasvim neočekivani.

"U sledećoj fazi komunikacije će postati kvalitativno drugačije. Već se eksperimentiše sa uređajima koji omogućavaju direktnu komunikaciju mozga sa mozgom", kaže Roko.

2005. godine naučnici Univerziteta države Teksas razvili su nanopločice ugljenika sa neobičnim svojstvima. Zahvaljujući tome kompanija Samsung namerava da već ove godine počne da proizvodi savitljive video ekrane.

Jula 2011. švedski lekari usadili su jednom pacijentu bronhijalnu cev od nanokompozitnog materijala. Ta vest, objavljena na prvim stranicama svetske štampe, samo je još jedna u vezi sa rastućom industrijom nanotehnologije, za koju se očekuje da će do 2015. godine otvoriti dva miliona novih radnih mesta.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzneö Android fon i odoöe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanińćni let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava nauńćnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen uńćenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spaŇ°avanje evropskog satelita