genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Alternativni izvori energije
[ 05 08 2011 ]
Skladištenje električne energije

[ www.voanews.com ] - Skladištenje električne energije

Asošijeted pres | Vašington, SAD

Proizvođači električnih automobila zainteresovani za povećanje efikasnosti baterija
Foto: Reuters
Proizvođači električnih automobila zainteresovani za povećanje efikasnosti baterija

Alternativni izvori električne energije sve su popularniji, ali kako najvažniji od njih zavise od sunca, odnosno vetra, postoji značajan problem kako da se stvorena energija uskladišti.

Proizvodnja jeftinih i lakih baterija jedna je od najvećih nada proizvođača uređaja za dobijanje energije iz alternativnih izvora. Za sada, baterije su još teške, skupe, sporo se pune strujom, a brzo prazne. Na redovnom godišnjem zasedanju Udruženja za skladištenje struje, u Kaliforniji, čulo se o najnovijim dostignućima.

Mnoge kompanije i laboratorije upinju se da pronađu baterije efikasnije od sadašnjih, koje bi mogle da dovedu do masovne upotrebe električnih automobila, dok bi solarne elektrane i elektrane na vetar mogle da akumuliraju nepotrošenu energiju.

Jedna od najvažnijih primena savremenih baterija bila bi na samom mestu proizvodnje struje iz alternativnih izvora, kaže Hareš Kamat, iz Instituta za istraživanje električne energije.

"Skladištenje energije veoma je važno za fleksibilnost mreže sa velikim brojem alternativnih izvora. Pošto takvih izvora ima sve više, mogućnost skladištenja pomogla bi mreži da ostane stabilna, jer obnovljivi izvori variraju u proizvodnji", kaže Kamat.

Trenutno se razrađuje više od deset raznih rešenja za lokalno skladištenje električne energije, uključujući litijum-jonske baterije, usavršene olovne akumulatore, natrijum-sumporne baterije i druge. Kompanija "Es end emp si elektrik" razvija bateriju koja bi mogla privremeno da napaja nekoliko porodičnih kuća.

"To su skladišta struje za lokalne zajednice. Reč je o novom konceptu koji pruža prednosti i potrošačima i proizvođačima struje. Pokrivaju tri do pet kuća, obezbeđuju struju u slučaju pada mreže i mogu da komuniciraju sa centralom, koja može da koristi tu energiju za ublažavanje špiceva", kaže Džim Sember.

Nove, efikasnije baterije veoma interesuju i proizvođače električnih automobila. Iako se takvi automobili već proizvode i prodaju, efikasnost njihovih baterija još nije sasvim zadovoljavajuća, kaže Ali Nurai, iz konsultantske firme KEMA.

"Kalkulacija je prosta. Kada vozite očekujete da vam auto pređe 500 kilometara bez punjenja, odnosno tankiranja, što znači nekoliko sati vožnje. Litijum-jonska baterija to ne može. Treba nam bolja baterija - manja, sa više energije", kaže Nurai.

Dok druge kompanije rade na pronalaženju novih baterija, Aplajd inetelekčual kapital, iz Alamide, u Kaliforniji, pokušava da razvije efikasniji olovni akumulator. Njen direktor, Stiven Klark, vozi skuter sa takvom baterijom, za koju kaže da ne sadrži nikakvu tečnost.

"Ako imate veliku farmu solarnih panela ili vetrenjača i svu neutrošenu energiju stavljate u baterije, onda one moraju da budu efikasne jer ćete u protivnom imati problem sa veličinom mreže", kaže Klark.

Za sada, niko ne tvrdi da je pronašao idealno rešenje za skladištenje električne energije, ali naučnici čvrsto veruju da je takvo rešenje moguće i da je samo pitanje vremena kada ćemo najveći deo neiskorišćene energije moći da čuvamo za kasniju upotrebu.
NOVO www.vesti-online.eu

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzneö Android fon i odoöe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanińćni let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava nauńćnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen uńćenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spaŇ°avanje evropskog satelita