genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Biotehnologije
[ 17 09 2011 ]
Nova terapija u lečenju hepatitisa C

[ www.dwelle.de ] - Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, od hepatitisa C u svetu boluje više od 170 miliona ljudi. Najviše u južnoj Evropi, Africi i Aziji. Virus izaziva upalu jetre. Ako postane hronična, dovodi do ciroze.

Virus se prenosi putem zaražene krvi, vakcine nema. Standardni tretman se vrši interferonom. U SAD je sada odobren novi lek, koji značajno poboljšava učinak lečenja za upola kraće vreme.

"Telaprevir" je novi lek koji u lečenju infekcije hepatitisom C donosi odlučujuće prednosti. Pacijenti su do sada primali interferon zajedno sa ribavirinom, pojačivačem interferona. Novi lek ne može da zameni tu kombinovanu terapiju, ali je, ako joj se doda, značajno poboljšava. To je pokazalo nekoliko komparativnih studija u kojima je učestvovao i profesor Hajner Vedemejer, sa visoke medicinske škole u Hanoveru:

"Kod pacijenata koji do tada nisu bili lečeni, rezultat je bio takav da je standardnom terapijom izlečeno njih 50 odsto, dok je u terapiji sa dodatkom novog leka, izlečeno bilo 75 odsto slučajeva. To je 30 odsto više ili četiri od pet pacijenata, što je veliko poboljšanje. U jednoj drugoj analizi je ozdravljenje bilo čak u 80 odsto slučajeva."

Standardno lečenje komplikovano

Virus hepatitisa CČak je i trenutno, standardno lečenje komplikovano: injekcija interferona, koji jača imuni sistem, mora se primati jednom nedeljno. Zatim se dnevno uzimaju po dve tablete pojačivača interferona. Ova terapija standardnom kombinacijom traje 48 sedmica - skoro godinu dana. Kada se dodatno uzima telaprevir, terapija se skraćuje na 24 sedmice. Čak i 30 odsto pacijenata koji nisu profitirali od standardne terapije, imalo je koristi od nove strategije. Međutim, uzimanje leka može imati i kontraindikacije.

"Glavna nuspojava Telaprevira su reakcije na koži. Crvenilo kože, koje može zahvatiti i više od 50 odsto površine tela. Mogu se stvorati plikovi, često se javlja i proliv. To je bilo kod otprilike 10 odsto pacijenata. U tom slučaju lečenje se mora prekinuti. "

"Telaprevir" i slični lekovi su takozvani inhibitori proteaze koji blokiraju razmnožavanje virusa. Ti lekovi mogu dovesti i do brojnih interakcija sa drugim medikamentima, na primer sa lekovima protiv reume. "Potrebno je iskustvo. Lečenje je komplikovano, ne samo zbog nuspojava. Kada se interferon-ribavirin terapija ne sprovodi pravilno, ako se lekovi ne uzimaju redovno, lako dolazi do rezistencije, a to je veoma opasno za pacijenta. "

Uzimanje takozvanih "inhibitora proteaze" je strogo regulisano: svakih osam sati - čak i noću - mora se uzeti po jedna kapsula. Postupak zahteva od pacijenta strogu disciplinu. Osim toga lek nije jeftin - košta oko 17.000 evra za šest meseci lečenja.

Očigledno da je pronađen novi, dobar lek protiv hepatitisa C. Međutim, ako troškovi lečenja ostanu visoki, onda sigurno neće moći da se izleče svi oboleli.

Autori: Mihael Engel / Dijana Roščić
Odg. urednik: Jakov Leon

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita