genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Tehnologije
[ 20 11 2011 ]
Cenzura na Internetu: O(gugl)ati ili ne

[ www.dwelle.de ] - Sve je više zahteva - sa zvaničnih mesta - upućenih internet-firmama da uklone određene sadržaje iz svoje ponude. Gugl je objavio svoj izveštaj o tome koliko takvih zahteva dobija od pojedinih zemalja.

Gugl, poput drugih kompanija, mora da vodi računa o sadržajima koje iznosi na internet, pa i o onima koje na svetsku računarsku mrežu žkače“ korisnici Guglovog video-portala JuTjub. Gugl od vlada širom sveta stalno dobija zahteve za uklanjanje video materijala sa JuTjuba. Korisnici tog portala se često žale na cenzuru, pa je Gugl pre dve godine rešio da počne sa objavljivanjem liste zahteva za uklanjanjem sadržaja sa interneta koje su mu zvanično uputile vlade širom sveta.

Lista za prvu polovinu 2011. je vrlo zanimljiva. Ona pokazuje da je Gugl iz SAD dobio ukupno 757 takvih zahteva, što je za 70 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Kada je reč o JuTjubu, američke vlasti su tražile uklanjanje 113 video-snimaka, uključujući i neke na kojima se vidi policijsko nasilje. Gugl prenosi i da je broj zahteva iz Vašingtona za ispostavljanjem podataka o samim korisnicima porastao za 29 odsto u odnosu na odgovarajući period u 2010.

Raste broj zahteva za blokadu sadržaja

Broj zahteva za uklanjanje sadržaja upućenih Guglu iz Nemačke povećao se za 38 odsto. Kina je tražila da se ukloni 121 sadržaj sa Guglovih servisa. Kada je reč o Velikoj Britaniji, sa JuTjuba je uklonjeno 135 video-snimaka i to iz razloga žnacionalne bezbednosti“, a 43 rezultata pretrage preko Gugla je zabranjeno vladinim dekretom. Ukupan porast broja takvih zahteva Velike Britanije povećao se za 71 odsto u odnosu na drugo polugodište 2010.

žVlade“, piše Gugl u svom izveštaju o transparentnosti, žtraže od internet-kompanija uklanjanje sadržaja iz različitih razloga. U njih spadaju propagiranje nasilja, pozivanje na linč, kršenje lokalnih zakona, širenje govora mržnje ili pornografije. Zakoni na kojima se temelje takvi zahtevi variraju od zemlje do zemlje, tako da su ovi zahtevi odraz aktuelnog stanja u pravosuđu“.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita