genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Alternativni izvori energije
[ 28 11 2011 ]
Da li su opasne štedljive sijalice

[ www.pregled.com ] - Protiv masovne primene štedljivih sijalica su pojedini zdravstveni stručnjaci, ali i ekolozi koji tvrde da su one navodno opasne po život, a u nekim slučajevima i da su uzročnik teških bolesti.

Do kraja godine u državama Evropske unije, Australiji i Kaliforniji biće nemoguće kupiti klasične sijalice u prodavnicama, jer će one biti zamenjene štedljivim, a ova odluka u Srbiji će najverovatnije biti primenjena do 2015. godine.

Protiv masovne primene štedljivih sijalica su pojedini zdravstveni stručnjaci, ali i ekolozi koji tvrde da su one navodno opasne po život, a u nekim slučajevima i da su uzročnik teških bolesti. Tako su recimo, stručnjaci berlinske laboratorije žAlab” utvrdili da ove sijalice, kada su upaljene, ispuštaju kancerogene hemikalije fenol, naftalen i stiren.

– Oko tih sijalica se stvara električni oblak i ne bi ih trebalo koristiti u zatvorenim prostorima, a definitivno ne blizu glave – upozorio je Andreas Kirhner iz žFederacije nemačkih inženjera”.

Do sličnih rezultata došli su i izraelski istraživači sa Univerziteta u Haifi, koji kažu da ove sijalice mogu, ako se dugo koriste, da izazovu rak dojke.

Međutim, profesor Elektrotehničkog fakulteta Miomir Kostić tvrdi da štedljive sijalice nisu opasne po život i da ne mogu ugroziti ljudsko zdravlje. On dodaje da bi do problema moglo da dođe ukoliko bi se ove sijalice razbile.

– Štedljive sijalice u sebi sadrže veoma malu količinu žive i to do tri miligrama, pod uslovom da su ih proizvele renomirane kompanije. Svaka takva sijalica, ako se slomi, mogla bi da predstavlja opasnost po čoveka. Međutim, to nije ništa ozbiljnije od loma bilo kog drugog uređaja i objektivno predstavlja zanemarljivu opasnost – kaže Kostić.

Lomom štedljivih sijalica živa može da dospe u zemlju i vodu i tako zagadi naše okruženje. Naročito je opasan metil žive koji preko ribe dospeva u čovekov organizam, gde bi mogao da izazove vrlo ozbiljna oboljenja.

– Žive ima i u uglju koji sagoreva u termoelektranama, pa promoteri štedljivih sijalica s razlogom tvrde da manja potrošnja električne energije, koja je rezultat upotrebe štedljivih sijalica, dovodi do redukcije emisije žive u atmosferu koja je veća od njenog sadržaja u štedljivim sijalicama – objašnjava Kostić.

On kaže da ove sijalice proizvode ultraljubičasto zračenje, koje srećom ne napušta sijalicu. Prema njegovim rečima, najbolje sijalice koje odgovaraju ljudskom oku su obične sijalice sa užarenim vlaknima, koje će biti povučene sa tržišta i u našoj zemlji.

Cena štedljivih sijalica je mnogo veća od običnih i zbog ekonomske situacije građani će pre da kupe obične sijalice.

ekologija.rs

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita