genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Nanotehnologije
[ 08 12 2011 ]
Duplo efikasnije solarne ćelije

[ www.dwelle.de ] - Sredinom decembra, predsednik Nemačke Kristijan Vulf, dodeliće Nagradu za budućnost 2011. U konkurenciji za nagradu od 250.000 evra su tri tima. Jedan od njih otkrio je solarne ćelije dvostruko efikasnije od postojećih.

Budućnost energije za istraživača Andreasa Beta nalazi se na disku ne većem od glave čiode. Fizičar nam u njegovoj laboratoriji u Frajburgu pokazuje metalnu pločicu veličine kutije šibica, koju je uzeo iz proizvodnog pogona, i jednu, golim okom jedva vidljivu solarnu ćeliju na njoj. Standardne solarne ćelije koriste tek jedan deo talasa sunčeve svetlosti koji pretvaraju u energiju. Istraživačka grupa Andreasa Beta na institutu žFraunhofer“ za solarne energetske sisteme, napravila ćeliju koja koristi čitav spektar svetlosti.

Dr Andreas Bet demonstrira rad ćelijaDr Andreas Bet demonstrira rad ćelijažIlustrativan primer je duga. Ona sunčevu svetlost gradi u različitim bojama. U principu naše solarne ćelije podešavamo da koriste više boja i tako su efikasnije. To je osnovna ideja“, objašnjava Bet.

Prvi sloj ćelije koristi kratke, plave talase svetlosti, srednji sloj zelene, a poslednji, donji sloj duge, infracrvene talase: jedino se tako može dostići maksimalna delotvornost. žZa naš institut je važna prekretnica otkriće ovih troslojnih solarnih ćelija koji su po efikasnosti svetski rekorderi. Po prvi put smo mogli iskoristiti 41 odsto emitovane energije. Za to smo dugo i naporno radili“, kaže Bet.

Fokusirana svetlost

Dugo je već znanje frajburških naučnika osnova mnogo uspešnih visokotehnoloških preduzeća. Oni uglavnom proizvode solarne ćelije za napajanje električnom energijom komunikacionih satelita u svemiru. Više od 400 ne-vojnih satelita energijom se snabdeva kroz solarne ćelije.

Tim koji je razvio solarne ćelijeTim koji je razvio solarne ćelijeIpak, bio je potreban još jedan trik naučnika iz Frajburga da bi korišćenje svemirskih solarnih ćelija bilo efikasno i na Zemlji. Andreas Bet stavlja pločicu sa više solarnih ćelija u pravougaonu kutiju i preko nje jedan optički objektiv: žTrik je u tome da se sunčeva svetlost sa jednim objektivom koncentriše, a potom ta koncentrisana svetlost uperi na sasvim malu površinu.“

Objektiv koncentriše svetlost do faktora 500. Ta tehnologija mogla bi da udvostruči proizvodnju električne energije u odnosu na dosadašnje solarne ćelije, kaže Bet. U međuvremenu, već se grade solarne elektrane. U Španiji je prva, od 2007, priključena na mrežu i za sada snabdeva približno 100 domaćinstava. U drugim državama sličnih elektrana ima ukupno 13. Jedina njihova potreba je mnogo Sunca.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita