genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Istraživanje vasione
[ 17 01 2012 ]
Kina i Indija grade najveći teleskop na svijetu

[ www.pregled.com ] - Zvaničnici Kine i Indije su odlučili postati partneri u izgradnji teleskopa na Havajima koji će biti najveći na svijetu, piše Daily Mail.

Kina i Indija namjeravaju podijeliti troškove izgradnje teleskopa, koja će koštati oko milijardu dolara. Thirty Meter Telescope će biti izgrađen ba vrhu vulkana Mauna Kea. Ove dvije zemlje će također dijeliti vrijeme za opservaciju. Ovo će biti prvi napredni teleskop u čijoj su izgradnji ove dvije zemlje partneri.

"Ovo predstavlja veliki korak za kinesku zajednicu", rekao je Sude Mao, profesor astrofizike na Nacionalnom astronomskom opservatoriju u Kini.

Glavno ogledalo teleskopa je sastavljeno iz segmenata, a dugo je 30,5 metara. Ono ima devet puta veću površinu za prikupljanje svjetlosti od najvećih optičkih teleskopa koji se danas koriste. Njegove fotografije će biti trostruko oštrije.

Teleskop TMT će moći promatrati planete koje kruže oko zvijezda, a omogućit će astronomima da prate formiranje novih zvijezda i planeta.

Kina je postala promatrač 2009. godine, a Indija godinu dana kasnije. Ove dvije zemlje su sada partneri i predstavnici odbora TMT-a. Japan je također njihov partner, iako ova zemlja ima svoj veliki teleskop Subaru.


Teleskop TMT možda neće dugo nositi titulu najvećeg na svijetu, jer evropske zemlje rade na zajedničkom teleskopu koji će imati ogledalo veličine 42 metra.

Mao je rekao da će kineski astronomi koristiti TMT za proučavanje porijekla planeta izvan Sunčevog sistema, crnih rupa, tamne materije i tamne energije.

"Kina ima vodeće teoretičare astrofizike, ali je slaba na polju opservacijske astronomije. Teleskop će pomoći pri uklanjanju tog nedostatka. Kina je ambiciozna zemlja kada je riječ o nauci te pokušava sustići naprednije zemlje. Mnoge dobre stvari se proizvode u Kini, ali mi želimo i tehnološki napredak. Želimo doprinijeti miru u svijetu. Teleskop TMT je sjajna prilika za nas. Svi astronomi na svijetu gledaju u isto nebo", završio je Mao.

izvor: www.sarajevo-x.com

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita