zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Ishrana
Bundeva
[ 07 04 2011 ]
[ www.pregled.com ] - TIKVIJADE, BUČIJADE, BUNDEVIJADE � NIZ MANIFESTACIJA ORGANIZIRA SE U ČAST DREVNE BILJKE KOJU NIJE TEŠKO UZGAJATI

Bundeva zrela kao jesen

U Hrvatskoj rastu obična i uljna bundeva (za grickanje i ulje), bundeva za pečenje, tzv. turkinja (mesirača ili račanka), neizostavna hokaido bundeva i povrtna tikvica


Neke vrste bundeva ubrajaju se u najstarije kulture na svijetu. Mnogobrojni arheološki nalazi u Peruu i Meksiku svjedoče o tome da su ih stari američki narodi poznavali već prije 4000 godina, iako su kemijska ispitivanja sastava bundeve obavljena dosta kasno (1935. god). Veliko genetsko bogatstvo bundeva omogućava raznovrsne oblike njihovog korištenja, a zbog široke prilagodljivosti ekološkim uvjetima one su rasprostranjene po cijelom svijetu. U rod Cucurbitacea ili bundeva ubraja se više uzgojnih i divljih vrsta. Najpoznatije su obična bundeva, tikva, muskatna tikva i smokvolisna tikva.
U Hrvatskoj je najviše rasprostranjena obična bundeva, približno 90 posto. Slijedi tikva, dok se ostale vrste, naročito C. ficofilia, uzgajaju vrlo rijetko. Divljih i korovskih bundeva kod nas nema.

Priprema tla

Važno je znati da kod nas raste obična i uljna bundeva (za grickanje i ulje), bundeva za pečenje, tzv. turkinja (mesirača ili račanka), neizostavna hokaido bundeva (najviše prisutna u prehrani zapadnoeuropskih zemalja) i povrtna tikvica (vrlo zastupljena i na našem stolu u obliku tzv. bučnice).
Bundeve vrlo dobro uspijevaju na humusnom, pješčano-ilovastom tlu, a ne uspijevaju na izrazito vlažnim tlima. Za optimalan rast i razvoj bundeva potreban je otvoren zračni položaj zemljišta, dosta vlage, topline i svjetlosti. Najpovoljnija reakcija tla je neutralna do malo bazična. Za optimalne uvjete rasta i razvoja bundeve potrebno je osigurati dobru i pravodobnu predsjetvenu obradu tla. Strojna sjetva sjemenki bundeve olakšava kasnije njegu usjeva (okopavanje, prihranu), sve dok listovi biljke ne prekriju međuredni prostor.
U jesen je poželjno zaorati 300-400 dt/ha stajnjaka i kompleksnog gnojiva NPK 7:20:30 u količini od 500 kg/ha. Važno je istaknuti da je bundeva iznimno pogodna u ekološkom uzgoju jer fantastično reagira na organska gnojiva, a otporna je na bolesti i štetnike.

Vrijeme sjetve

Sjetvu je nužno obaviti između 20. travnja do 10. svibnja, kada nema opasnosti od kasnoproljetnih mrazeva. U to doba tlo na dubini od 10 cm postigne temperaturu od 12°C, koja je nužna za klijanje sjemenki. Sjetva se obavlja na dubinu 3-4 cm, a sklop sjetve (međurednim razmakom i razmakom sjemenki u redu) treba osigurati oko 18.000 zasijanih biljaka po hektaru. Nakon nicanja može se obaviti prorjeđivanje na konačan sklop od 12.000 � 5.000 biljaka po hektaru, pri čemu su plodovi ujednačeni po velčini i vrijeem zriobe približno jednako, što je glavna pretpostavka za strojno ubiranje.

Vrijeme sjetve značajno utječe ne samo na količinu, nego i na kakvoću uzgojenih bundeva, odnosno sjemenki golica. Vegetacija traje od 130 do 150 dana. Dozrijevanje bundeve ovisi o datumu i gustoći sjetve, ekološkim uvjetima u početnoj fazi rasta, o početku cvatnje, tipu i stupnju obrađenosti tla te o njezi biljke. Bundeve su zrele potkraj rujna, kada listovi požute, a plodovi dobiju narančasto-žutu boju.

Kvalitetno ulje

S obzirom na suvremene trendove u modernoj ljudskoj ishrani, vrlo je izražen interes i potražnja za kvalitetnim nerafiniranim bundevinim uljem, kao prirodne, zdrave i punovrijednim sastojcima bogate hrane, najčešće kao dodatak salatama.
Da bismo sačuvali što više hranjivih sastojaka, sjemenke treba oljuštiti neposredno prije upotrebe, pri čemu se ne smije ukloniti tanka, sivo-zelenkasta opna, osobito bogata hranjivim sastojcima. Ulje i sjemenke su značajno bogatiji bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima, vitaminima grupe B, vitaminom C te obiluje vitaminom E u odnosu na pulpu. Minerali su u sjemenkama zastupljeni i do 5%, a posebno se ističe veliki sadržaj željeza, magnezija, fosfora i cinka. Vrlo je izražen sadržaj poželjnih esencijalnih masnih kiselina. Predstavlja i izvor alfa linolenske oleinske kiseline, koje vrlo često nedostaju našoj prehrani. Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih, ali i ljekovitih svojstava ubraja u delikatesno ulje. Bundevina pogača predstavlja ostatak usitnjenih sjemenki, u obliku okruglih ploča, nakon prešanja ulja. Pogača sadrži 8-12% ulja, 60-65% proteina uz sadržaj vode od oko 6-8%. Koristi se u slastičarstvu, a u prehrani životinja da se i ne govori jer je izuzetno dobro proteinsko krmivo povoljnog aminokiselinskog sastava. Zbog vrlo intenzivnog okusa ribiči pogaču uspješno koriste kao mamac za ribe.

Bundevijade, tikvijade, bučijade

O veličanstvenosti ove biljke govore brojne manifestacije koje se održavaju kod nas i diljem svijeta. Kod nas se nazivaju tikvijade, bučijade, bundevijade. Na takvim se manifestacijama proizvođači natječu s najdužim, najljepšim, najvećim, najukrašenijim, najorginalnijim bundevama. U Vrbovskom je isto tako održana Bundevijada, po broju izlagača i posjetitelja prepunoj dvorani Doma kulture. Organizatori, turistička zajednica grada Vrbovskog, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Poduzetnički inkubator Skrad i Kate-dekor mogu biti zadovoljni, a ujedno moraju razmišljati da iduću godinu Bundevijada prijeđe granice Gorskog kotara i proširi se na cijelu županiju.
Bundevijada je započela s edukativnim dijelom koji je bio dobro posjećen. Mr. Marija Ševar održala je predavanje o temi Ekološka proizvodnja u kojem je iznijela stanje i mogućnosti u ekološkoj proizvodnji. Nakon toga Poduzetnički inkubator Skrad imao je prezentaciju svog rada i zaštićenog znaka Proizvod Gorskog kotara. Znak će dobivati svi poljoprivredni proizvodi proizvedeni u Gorskom kotaru, sve u cilju prepoznavanja na sve većem tržištu. Kvalitetni poljoprivredni proizvodi Gorskog kotara tim će znakom prosperirati. U cilju da se potakne proizvođače na razmišljanje o daljnjem koraku u njihovoj proizvodnji, odnosno o finalizaciji poljoprivrednih proizvoda i prodaje na gospodarstvu prezentiran je film Marketing ili trženje na dvorištu. Da je edukativni dio uspješno održan, pokazuju brojna pitanja izlagača i posjetitelja na štandovima Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Poduzetničkog inkubatora Skrad. Pedesetak izlagača uz svoje bundeve pokazalo je veliku šarolikost autohtonih jela i pića. To bogatstvo trebalo bi iskoristiti u turističke svrhe, tako da Gorski kotar ne bude usputna stanica, nego da postane cilj. Kulturnoumjetnički program, izložba starih običaja i zanata te nagrađivanje najteže, najmanje i najinteresantnije bundeve također su obilježili Bundevijadu, a sve se završilo podjelom nagrada za najljepše balkone i okućnice.

Isplativ uzgoj sjemenki


Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki Uzgojem i plasmanom bundevinih sjemenki značajno se može utjecati na povećanje prihoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Samo prodajom osušenih sjemenki može se ostvariti prihod 4-5 puta veći nego uzgojem pšenice na istoj površini. Ukoliko se sjemenke prerade u bundevino ulje, moguće je prihod i dodatno povećati.

Diuretik i dijetetska hrana

Meso ili pulpa bundeve je žuta, a plodovi na udarac zvuče šuplje. Pulpa bundeve povoljno utječe na regulaciju probave, predstavlja dobar prirodan diuretik i djelotvorna je kod opstipacije (zatvora). Preporučuje se kod redukcijskih dijeta, u prehrani osoba osjetljiva i bolesna želuca, crijeva, bubrega, mjehura i prostate, kao i kod onih s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih putova, upalom bubrega i žuči. Meso bundeve sadrži 90-94 % vode i mali postotak masti. Zbog toga je meso bundeve i dijetetska, lako probavljiva namirnica male energetske vrijednosti, Ugljikohidrata ima 4,8%, a bjelančevina 1,1%, ali je prisutna značajna količina vitamina i minerala. Pulpa je bogata beta karotenom (provitamin vitamina A), vitaminom C i vitaminima B skupine, te znatnom količinom vitamina E. Od minerala ističu se kalij, fosfor i kalcij.

Predrag JANEŠ, Žarko MULC

Izvori: www.novilist.hr
ZDRAVA HRANA ZA JAPAN I LIBIJU www.pregled.net

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »