zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Alternativa i fitoterapija
Blagotvorni sokovi
[ 06 01 2011 ]
[ www.pregled.com ] -
Spravljanje domacih napitaka je tradicija naših predaka još iz najstarije prošlosti. Svako godišnje doba je imalo svoje osvježavajuce napitke iz raskošne prirodne riznice.

Svake godine dolaskom proljeca zasijecala su se mlada stabla (breza, grab, bukva), sakupljali ljekoviti sokove i prema vrsti drveta dobivali imena: bazga, muso, mazdra i sl. Takvi sokovi, kazu farmakolozi, predstavljaju pravi zivotni eliksir nakon duge zime koja iscrpljuje i najzdravije organizme. Odlican su lijek protiv bubreznih tegoba, za ciscenje krvi i arterioskleroze.

VODA OD SIRA: Osim u ljekovite svrhe, ljeti su se konzumirali i razni osvjezavajuci prirodni napitci. To su bili raznorazni sokovi od sumskih plodova i procvjetalog bilja i drveca, koji se i danas rado koriste. Vocni sokovi i sokovi od povrca, prije svega od paradajza, preciscavaju krv i dovode nove osvjezavajuce, blagotvorne tvari. Organizam se podmladuje, okrepljuje i jaca.
Djelovanje svakog soka je razlicito pa tako divlje jagode lijece malokrvnost i reumu, ribizla ubrzava rad bubrega, jabuka lijeci crijevne bolesti i zivce, zova je eliksir za disne organe, kopriva je proizvodac krvi, bokvica lijeci rane, glog jaca srce, sipak prehladu i probavne smetnje, itd. Nasi preci su kao pice dosta koristili i mlijeko, kao i proizvode od njega. Opisujuci Sarajevo iz 1666. godine, drevni putopisac navodi da su Sarajlije pile surutku dobivenu od kozijeg mlijeka. U to vrijeme surutka se prodavala kao ?voda od sira?, a smatralo se da je ljekovita, da poboljsava probavu i da ?licu daje rumenu boju? (Evlija Celebija: Putopisi, str 152).
Kao i danas, za vrijeme ljetnih vrucina najcesce se pila limunada i boza, koja se pravi od kukuruznog brasna i kvasca. U jesen, najbogatijem godisnjem dobu, spremali su se razni sirevi koji imaju duzi rok trajanja i razna ljekovita vina.

OPIJAJUĆA MEDOVINA: Najastarije i najomiljenije pice nasih predaka bila je medovina, a u zavisnosti od duzine vrenja, spravljala se alkoholna medovina (vrenje traje od 6 mjeseci do 5 godina.) ili bezalkoholna (vrenje traje 15 dana). U meduvremenu, u nju su se dodavali (po zelji) razni zacini, ljekovite trave i suho voce, a time je njen zdravstveni efekat bio veci. Medovina se preporucuje mladima i starima, zdravim i bolesnim ljudima a, kazu, njene medicinske vrijednosti poznavali su i stari Egipcani.
Priprema se od vode i meda u razmjeru 4:1. Cuva se na toplom mjestu 15 dana. Nakon 10 dana medovina se izbistri i moze se upotrebljavati, a pokazalo se - sto duze stoji, sve je bolja!
Medovina sadrzi svega 17 odsto alkohola, pa sto kazu stari ?ne opija?, vec covjeku daje raspolozenje.
Rakija se kod nas pojavila vrlo kasno, tek po dolasku Turaka na Balkan, a kako islam zabranjuje alkohol, u nju su se dodavali razne trave i zacini (cimet, pelin, metvicu i si.) da bi izgubila okus alkohola i dobila novi miris. Tako su nastale i danas poznate razne travarice, kao sto je pelinkovac, orahovaca i druge.

SALEP: Salep predstavlja topli slatki napitak koji se spravlja i konzumira u zimskim danima. Salep (kacun, govor cvijet) tj. pune i svjeze gomoljike biljke vade se iz zemlje, operu u hladnoj vodi, a zatim stave nekoliko minuta u kljucalu vodu. Nakon toga se suse na suncu ili na nekom drugom toplom mjestu, te se spreme do kuhanja salepa.
Kada se sprema salep, gomoljike se kuhaju, a zatim zasladuju, te se tako dobije gusti slatki napitak posebne arome. Prilikom serviranja pospe se malo sa isiotom (ingever, zendzefil, dumbir).

GORUŠICA: Evlija Celebija navodi da je osvjezavajuci specijalitet Sarajeva bilo pice po imenu gorusica ili hardalija, a jedan engleski izvjestaj iz 17. stoljeca spominje ovo pice kao ukusni napitak koji se pravi od mladoga vina, kojemu se doda slacica i drugi zacini. Vjerovatno se tu radi o misku (mosusu), amberu, cimetu, karanfilicima i sl. koji su imati funkciju da neutralisu miris vina.
Gorusica se pravi na sljedeci nacin:
U kacu slozimo sloj zrelih i zdravih sljiva, zatim sloj trstike od kukuruzovine, pa sloj sljiva, te jos jedan sloj kukuruzovine i jos jedan sloj sljiva. Na sve to se stavi sloj bobica od gorusice (Brassica ili Sinapis). Zatim se ponovo sve slaze naizmjenicno, dok se kaca ne napuni. Potom se kaca dobro zatvori, a poslije nekoliko dana tocimo gorusicu na slavinu.

TURŠIJA OD SMREKE: Ova tursija oduvijek je bila popularna u Bosni i Hercegovini. Evo kako se spravlja: 1 kg zrelih smrekovih bobica dobro ocistiti i staviti u burence sa pipom zapremine oko pet litara (rnoze i u staklenu teglu). Na kriske se izreze jedna kisela jabuka, te dvije kriske limuna i dodaje u tursiju. Tursija se drzi desetak dana u prostoriji na temperaturi od oko 25 stepeni Celzijusovih. Poslije desetak dana, tursija se prespe u flase, doda se nova voda, nova jabuka i novi-limun, te se ponovi cijeli postupak.

TURŠIJA OD KRUŠAKA: Za tursiju se upotrebljavaju tri vrste krusaka: zagriske (slicne jeribasmi), mrkljuse i sijernice (karamut) i takise.
Za tursiju kruske se moraju ubrati sa grane i sa peteljkom. Dakle, ne smiju biti nimalo ostecene. Kruske se stave da omeknu i onda se stavljaju u bure (staklenu teglu) i naspe voda.
Zdrave i tvrde takise (ne mekane, niti zelene), stavljaju se u bure a zatim se uspe voda. Kada ukisnu, pozute kao limun. Konzumira se i tursija i kisele kruske.
www.bosnic.com

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »