zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Nega tela
Nokti - Za rad i za paradu
[ 26 02 2007 ]
[ www.svetzdravlja.com ] - Za brzu procenu sa kim imate posla nokti na šakama su dušu dali. Odlično bi bilo da "bacite" pogled i na nokte na stopalima, ali se izuvanje ne uklapa u protokol prvog susreta. Elem, sa noktima nema laži ni prevare, ali potrebno je steći tu veštinu procene svega ? od higijenskih navika, preko nivoa anksioznosti, do raznih kožnih i drugih oboljenja.

Mogu biti čvrsti, savitljivi, lako ružičasto prebojeni, glatki, sjajni, dugi, manikirani i nalakirani. To je nokatna idila. Ali, mogu biti i suvi, krti, izlistani, izgrickani, sa tačkastim i linearnim udubljenjima, kreč beli, žuti, mrki i još štošta. E, to nikako nije dobar znak, ma iz kog ugla analizirali.

Da se upoznamo...

Nokti su specijalizovane strukture kože i imaju silne zadatke. Štite bogato oživčeni i prokrvljeni završni deo prstiju od povreda, pomažu pri hvatanju predmeta, omogućavaju češanje (nije šala!) i imaju nepobitnu estetsku uloga u savremenom životu.

Nokat, u proseku raste 1 cm za tri meseca na šakama, a tri puta sporije na stopalima. Rastu brže leti nego zimi. Takođe, brže rastu kod muškaraca nego kod žena (osim u trudnoći).

Zašto prestaju da budu lepi?

Oboljenja noktiju čine oko 10% svih kožnih bolesti. Vidovi promena i njihovi uzroci su mnogobrojni. Bele tačke i linije su posledica povreda matriksa i ne treba da nas previše brinu jer rastom nokatne ploče nestaju. Male vertikalne crvenkasto-braon linije nalik iverju (splinter hemorrages) su posledica povrede krvnih sudova nokatnog kreveca, a mogu se javiti i kao posledica upotrebe nekih lekova ili uz neka druga oboljenja. Urasli nokti nastaju zbog nepravilnog skraćivanja nokatnih ploča, nošenja tesne obuće, kao i nepravilnog oslanjanja pri hodu, a veoma su bolni i često udruženi sa infekcijom. Gljivične infekcije (onihomikoze čine oko 50% svih oboljenja noktiju) se češće javljaju na noktima stopala zbog toplote i vlage (znojenje, nošenje čarapa od sintetičkih materijala, neredovna higijena), ali ni šake nisu sasvim pošteđene. Nokti postaju žuti, zamućeni, zadebljali, trošni, izlistani, a lečenje je dugotrajno. Bakterijske infekcije nastaju zbog povreda i/ili čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, a prepoznaju se po crvenilu, otoku, bolu oko nokatne ploče. Bradavice (periungvalne i subungvalne veruke) se javljaju oko i ispod noktiju, a veoma su dosadne i bolne (naročito kad se započne lečenje). Tumori se formiraju ispod nokatne ploče i unište je, a mogu biti benigni (piogeni granulom) i maligni (melanom).

Kožne bolesti sa promenama na noktima su psorijaza, ekcemi, opadanje kose u pečatima, a i bolesti drugih organa utiču na njih, npr. jetre, bubrega, pluća, štitne žlezde, zatim kod anemija, kod šećerne bolesti itd. Izrazito beli nokti mogu ukazati na obolelu jetru, a jarko crveni na bolest srca. Bled nokatni krevetac i lomljive noktne ploče ukazuju na anemiju. Sivo-crna prebojenost nokta mora izazvati sumnju da je reč o malignom melanomu. Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom, a ne moraju uvek biti posledica gljivične infekcije. Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega. Suvi nokti, listanje ili konkavan oblik na krajevima ukazuju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i/ili vitamina A, B kompleksa, vitamina C. Savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče.

Savet je da redovno pregledate nokte sami i da ako uočite neke promene obavezno posetite dermatologa.

Lepota zdravlja u našim rukama

I kada je o noktima reč, navike su naša druga priroda. Dobro bi bilo da nokti budu čisti i suvi, a da nosite isključivo pamučne čarape i često ih menjate. Ako perete vodom i deterdžentima i/ili abrazivima, obavezno koristite rukavice. Ne grickajte nokte (pozabavite se uzrocima anksioznosti, a utrljavanje belog luka, ljute paprike, soka od crnog luka ili listova sveže aloje vere može pomoći pri odvikavanju). Redovno skraćujte nokte makazama posebne namene (i oblika), a turpijajte ih u jednom pravcu, tako da oblik slobodne ivice nokta bude zaravnjen na sredini, a bočno blago zaobljen. Nikada nemojte seći kutikulu jer ona štiti nokat od infekcije, ne čistite suviše duboko ispod noktiju jer opet povreda predstavlja "ulazno mesto" za uzročnike infekcija, a ne grickajte niti čupajte zanoktice jer i to je savršena predigra za infekciju.

Ako je nokat urastao, ne secite ga i ne čupajte samoinicijativno nego podjite kod dermatologa ili hirurga. Ako idete na manikir i pedikir u salon ili nosite svoj pribor ili dobro proverite da li je njihov alat sterilisan. Nanosite svakodnevno ulja i kreme za nokte. Postoji sijaset preparata koji sadrže ureu, fosfolipide, mlečnu kiselinu i sprečavaju "pucanje" noktiju, a mogu saržati i biljna ulja, ekstrakte biljaka, eterična ulja itd. Ako ste skloniji "kućnim melemima" upotrebite maslinovo ulje, ulje jojobe, limunov sok, a može čak i beli vazelin.

Bazni premaz (pre laka za nokte) koji treba da štiti i ušvrsti nokatnu ploču ne bi trebalo da sadrži toluen sulfonamid i formaldehid. Lak za nokte mora biti obogaćen proteinima, vitaminima i mineralima, a bez formaldehida koji je često uzrok alergijske reakcije. Sve češće se savetuje bojenje noktiju kanom umesto lakovima. Skidač laka koristite do dva puta mesečno i neka ne sadrži aceton. Veštački nokti nikako nisu na spisku preporuka jer oštećuju nokatnu ploču i odličan su rezervoar za bakterije (zelena boja nokatnih ploča je znak infekcije).

Šta vam je na meniju?

Što zbog noktiju, što zbog silnih "grehova" u ishrani u prethodnih mesec-dva važno je da znate da je hrana na više načina presudna za zdravlje noktiju. Nedostatak vitamina A i kalcijuma izaziva suvoću i lomljivost. Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrok je zanoktica. Listanje noktiju nastaje zbog nedostatka proteina, hidrohlorne kiseline, a neravni, nešto tamniji i izrazito suvi nokti posledica su nedostatka vitamina B 12. Manjak cinka doprinosi pojavi belih "tačkica" na noktima, a crvena koža oko kutikule ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

Dakle, šta da jedemo, pa da nam zaista bude na zdravlje: bar 50% unosa hrane da bude voće i povrće (sveže ili minimalno termički obrađeno) zbog bogatstva vitamina, minerala i enzima. Treba piti dosta vode (mineralne, negazirane), zelenog čaja, jesti ribu, a izbegavati masna mesa. Koristiti hleb i testa od celih žitarica (integralno). Moguća je i upotreba dodataka ishrani, ali se o izboru preparata posavetujte sa lekarom. Eliksir za kraj - sok od sveže šargarepe je savršen za čvrste, glatke i sjajne nokte.

Nad navikama tipa čačkanja nosa i ušiju noktima, "uzgajanja" dugog nokta na malom prstu zarad sitnih "majstorskih" poslova ili isključivo subotnjeg rituala pranja nogu u zimskom periodu (u okviru "generalke" zvane kupanje) nećemo ovaj put. To spada pod bazične higijenske navike i kulturu ponašanja na koje stalno apelujemo.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »