zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Nega tela
Deset stvari kojima svakodnevno nanosite štetu svome tijelu
[ 01 09 2014 ]
[ www.pregled.com ] - KLIX
Svakodnevno radimo toliko mnogo stvari kojima nesvjesno nanosimo štetu svome tijelu i zdravlju općenito.
Deset stvari kojima svakodnevno nanosite štetu svome tijelu

Ilustracija
Tuširate se svaki dan, jedete kokice, volite džoging? Iako na prvi nikad ne biste rekli kako su neke od ovih stvari štetne - jesu. U nastavku pročitajte zašto je to tako.

1. Korištenje kompjutera može biti izuzetno štetno za vaše zdravlje. Previše svijetao ekran može negativno utjecati na vaš vid, uzrokovati naprezanje očiju i glavobolju. Također, neki računari sadrže toksine koji mogu uzrokovati neurološka oštećenja mozga, piše site Viralnova.

2. Sušenje kose fenom. Toplina čini da se hidrogenske veze u kosi propadaju, čime ona postaje podložnija oštećenjima i ispadanju.

3. Grickanje olovke može ozbiljno oštetiti vaše zube, kao i, ukoliko je u pitanju stalna navika, dugoročno promijeniti njihov oblik i položaj.

4. Nemate običaj nanositi kremu za sunčanje kad izlazite vani. Krema za sunčanje nije rezervisana samo za plažu - ona vas i prilikom obične šetnje gradom štiti od štetnih UV zraka koji uzrokuju oštećenje kože, te pomaže vašoj koži da zadrži mladolik i svjež izgled.

5. Tuširanje svaki dan nije preporučljivo. Prije nego što se namrštite, uzmite u obzir da se misli na tuširanje vrućom vodom, te pretjerano korištenje gelova za tuširanje i agresivnih spužvi kojima uklanjate lipide u vašoj koži, odgovorne za njenu vlažnost.

6. Džogiranje ima svoje prednosti, ali u isto vrijeme pojačava rizik od artritisa, posebno kad su u pitanju vaša koljena, koja prva osjete ovakve promjene.

7. Jedete limun. Kiselina koja se nalazi u limunu može oštetiti zubnu caklinu, koja je ključna za zdravlje ustiju i zuba.

8. Jedete kokice. Nema ništa loše u uživanju u kokicama svaki put kad gledate film? Pogrešno! Kokice se mogu zaglaviti u prostoru između vaših zuba i uzrokovati infekcije. Također, tvrdi dio kukuruza koji slučajno zagrizete može ozbiljno oštetiti krunicu zuba.

9. Sjedenje u kancelariji. Ukoliko radite jedan od poslova koji zahtijeva sjedenje više od šest sati dnevno, vaš rizik za srčana oboljenja se povećava za čak 64 posto.

10. Nosite čarape dok spavate. Nošenje čarapa u krevetu može biti izuzetno štetno, budući da sprečava razmjenu gasova u ćelijama, što, ne samo da oštećuje ćelije vaše kože, nego i moždane ćelije.
(Klix.ba)
Tagovi: zdravlje savjeti
www.pregled.net google vesti
www.mobilnost.org

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »