zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Istraživanja i nove tehnologije
Iznenađujuće stvari koje mogu pogoršati alergiju
[ 09 09 2014 ]
[ www.b92.net ] - Ponedeljak 08. Sep 2014 http://www.rtvbn.com

Alergije nikada nisu zabavne. Cilj je da se maksimalno umanji reakcija organizma, ali malo ko zna da svakodnevne male stvari koje činimo zapravo mogu pogoršati simptome.

Proizvodi sa proteinima sličnim polenu
Ukoliko šmrčete i kijate, vrlo je moguće da imate i probleme sa određenim voćem i povrćem. Za to su krivi proteini koji se mogu naći na površini sirovog voća i povrća, uključujući tu jabuke, paradajz i dinje, iako svaka polenska alergija ima posebne namirnice koje je mogu aktivirati.

„Polen i proteini u hrani su poput bliskih rođaka tako da vaše telo misli da dobija polen. Guljenje proizvoda može umanjiti reakciju organizma, pa čak i njegovo kuvanje“, tvrdi Klif Baset, osnivač Centra za brigu o alergijama i astmi u Njujorku.

Kontaktna sočiva
Kada se situacija sa polenom pogorša, možda bi trebalo da počnete da nosite naočari. „Ukoliko zarobite polen u očima, i on ostane tamo, moguće je da će doći do dodatnih problema“, tvrdi Dejvid Rozentrih, direktor Centra za alergije i imunologiju u Montefiore medicinskom centru.

Meka kontaktna sočiva su posebno sklona apsorpciji iritanata koji se prenose vazduhom, kao što su polen i dim. Meka sočiva propuštaju više kiseonika, ali mogu apsorbovati sve što se nalazi u suzama.

Stres
Istraživači sa Ohajo univerziteta otkrili su da je 64 odsto osoba koje su prijavile povećan nivo stresa takođe imalo i više upala izazvanih alergijama.

„Kada se ne osećate dobro i nervozni ste, u tom trenutku se vaši simptomi pogoršavaju“, tvrdi Rozentrih.

Alkohol
Alkohol, posebno crno vino, mogu da pogoršaju alergiju. „Pojedine osobe su jako osetljive na sulfite, i to im pogoršava alergije“, tvrdi Rozentrih. Ova jedinjenja se mogu naći u pivu i vinu.

Parfemi i sveće
Sve sa mirisom može dovesti do iritacije kapaka i nazalnih puteva, tvrdi Baset. To uključuje i parfeme, sveće i praznične dekoracije.

Hlor
Plivanje u bazenu sa hlorom, pa čak i sedenje pored njega, može biti podjednako loše po alergije kao sveće i parfemi. Zatvoreni bazeni su znatno gora opcija od otvorenih zato što je hlor pristuan u malom prostoru.

Odeća
Delikatan vuneni džemper koji nosite tri puta pre pranja može biti užasan po vašu alergiju. Odeća, posebno ona napravljena od grubih i lepljivih tkanina poput vune – prosto sakuplja polen i prašinu.

„Pranje nakon svakog nošenja je ključno za sve koji pate od alergija, posebno tokom sezone alergija, tako da je bolje da se opremite pamučnim proizvodima, smatra Rozentrih.

Jutarnje kupanje
Polen se ne lepi samo za vašu odeću. On se takođe može naći u kosi i na koži.

„Sićušne čestice sleću na vas poput prašine. Problem sa polenom je to što ga ne možete videti u vazduhu. Ukoliko se probudite naduveni ujutro, tuširanje pre odlaska na spavanje može sprati alergene koji su prikačeni na telu“, objašnjava Rozentrih.

Vreme
Vaša alergija se može pogoršati tokom suvih, sunčanih i vetrovitih dana. Tada su idealni uslovi da drveće počne da otpušta polen, i samim tim će ga biti više u vazduhu. Dani sa kišovitim vremenom su najbolji za sve koji pate od alergija zato što teška kiša spira polen iz vazduha, tako pružajući preko potrebno olakšanje.

Pasivni dim
Alergija može biti dodata na dugu listu problema koje izaziva pušenje. Baš poput sveća i parfema, i dim cigarete može dovesti do iritacije respiratornih puteva, tako da bi trebalo izbegavati prostorije prepune
duvanskog dima. www.petarjovanovic.net

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »