zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Bolesti
Muškarci - čuvajte svoju prostatu
[ 22 09 2014 ]
[ www.b92.net ] - Muškarci - čuvajte svoju prostatu

Srpsko urološko društvo, tokom obeležavanja Evropske nedelje prostate, od 22. do 26. septembra, ističe da su bolesti prostate proglašene prioritetnim oboljenjima 21. veka, a istraživanja pokazuju da svaki drugi muškarac podleže riziku za bolesti prostate nakon 50. godine.
Ilustracija; Foto: freeimages.com
Ilustracija; Foto: freeimages.com

Najviše pažnje biće posvećeno benignoj hiperplaziji prostate koja je posledica preteranog rasta prostate. Oboljenje karakteriše promena u kvalitetu mokrenja, kao i neprijatni simptomi donjeg urinarnog trakta.

Benigno uvećanje prostate predstavlja jedno od najčešćih oboljenja muškaraca na ulasku u šestu deceniju života. Redovni pregledi i pravovremeno reagovanje čuvaju prostatu od oboljenja, i od ključne su važnosti za rano dijagnostikovanje i određivanje adekvatne terapije.

"Preventivni pregledi veoma su važni bez obzira na to da li pacijent oseća neke promene u mokrenju ili ne. Svakako, preventivni pregledi se preporučuju barem jednom godišnje posle 50. godine. Međutim, određeni simptomi mogu ukazati i na neka teža oboljenja poput kancera prostate i stoga je veoma važno da se pacijenti ne oglušuju na upozorenja koja nam organizam šalje.

Ukoliko pacijenti otežano mokre, gube na težini, imaju bolove u leđima, osećaju neugodnost u predelu karlice, ili im se pojavi krv u semenoj tečnosti ili mokraći, obavezno se moraju javiti lekaru što je pre moguće. Građani danas znaju mnogo više o oboljenjima prostate i češće se odlučuju za preventivne preglede, ali nam statistika još uvek ukazuje da to mora biti u daleko većoj meri“, rekao je prof. dr Zoran Džamić direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

„Danas smo u mogućnosti da, zahvaljujući napretku tehnologije, postavimo dijagnozu u najranijim fazama oboljenja, što pre deset godina nije bilo moguće. Ukoliko se pacijent pravovremeno javi i na vreme dijagnostikuje oboljenja prostate, verovatnoća izlečenja je velika, imajući u vidu da je karcinom prostate na drugom mestu smrtnosti kod muškaraca obolelih od malignih bolesti.

Svest o visini rizika od ovih oboljenja kod muškaraca, kao i neophodnost redovnih pregleda su od ključne važnosti kako bi se povećao broj rano otkrivenih i izlečenih pacijenata“, dodao je prof. Džamić.
www.pregled.net news.google.rs

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »