zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Bolesti
Kako da znate da li imate prehladu ili grip?
[ 28 09 2014 ]
[ www.b92.net ] -
izvor: Super žena
| četvrtak 25.09.2014. | 09:10 Zdravlje | 4 komentara

Vi ste ubeđeni da ste prehlađeni, vaši prijatelji misle da imate grip, a obilje lekova iz apoteke, navodno, biće od pomoći za oba. Kako ih razlikovati?

Grip je ako...

Vas pogodi kao grom iz vedra neba, imate povišenu temperaturu (preko 38,5 stepeni), druhtavicu, bol u mišićima, osećaj teskobe u grudima... Možete imati i kašalj, ili da vam nos curi, ali je manje verovatno da ćete imati probleme sa gornjim respiratornim traktom, kao što je to slučaj kod prehlade.

Šta treba da radite...

Posetite doktora što pre, prepisaće vam lekove koje bi bilo najbolje uzeti u roku od 48 sati nakon pojave simptoma. Tretman će ublažiti simptome, ubrzati oporavak i značajno smanjiti šansu za pojavu komplikacija poput upale pluća ili bronhitisa.

Šta nikako ne treba činiti...

Uzeti kombinaciju različitih lekova iz apoteke kako biste ublažili simptome i tako sebi olakšali. Nepažnjom se lako može desiti da udvostručite dozu nekog od sastojaka, a antibiotici su posebna priča - njih nipošto ne treba uzimati jer su namenjeni uništavanju bakterija, a ne virusa.

Prehlada je ako...

Su simptomi pretežno vezani za područje od vrata naviše. Ako vam nos curi ili je zapušen, oči suze, boli vas grlo, kijate - vrlo verovatno imate prehladu. Za razliku od gripa, ovi simptomi se postepeno pogoršavaju tokom jednog ili dva dana. Telo vas može boleti i možete imati povišenu temperaturu, ali će simptomi biti znatno blaži nego kod gripa.

Šta treba da radite...

Bilo bi poželjno da svakog dana uzimate 250-500mg vitamina C, po mogućstvu čim se simptomi pojave. To nije garancija da će prehlada proći, a prevelike doze mogu iziritirati vaš želudac, ali svakako vredi pokušati. Isto važi za kapi/sprej za nos, s obzirom na to da antihistamini mogu isušiti sinuse. Redovno uzimanje pastila sa cinkom tokom 48 sati takođe može biti od pomoći.

Šta ne treba da radite...

Ako imate blagu temperaturu, nemojte posezati za lekovima za snižavanje temperature. Visoka temperatura pokazatelj je da se telo bori protiv infekcije. Lezite, odmorite, pijte dosta tečnosti jer će to sprečiti dehidrataciju usled znojenja i ohladiti vaš organizam. Izbegavajte dekongestante jer, iako smanjuju oticanje tkiva u nosnoj šupljini i izazivaju zgušnjavanje sluzi, imaju najbolji efekat samo prvi put. Svakog narednog moraćete da povećate dozu, a to ćete morati da činite i sve češće.
www.pregled.net

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »