zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Imajte u vidu
Čuvajte se ešerihije koli
[ 01 11 2014 ]
[ www.novosti.co.yu ] - Z. Ostojić - Joksović | 29. oktobar 2014. 08:41 | Komentara: 0

Bakterija koja je najčešći uzročnik urinarnih infekcija - ešerihija koli: Posebno su joj sklone žene i trudnice, a seksualni odnosi i nepravilna higijena su glavni „okidači” za nastanak obolenja
Thinkstock

Thinkstock
Srodne vesti

Vladičin Han: Ešerihija iz lokalnog vodovoda

Vladičin Han: Ešerihija iz lokalnog vodovoda
Vranje: Dobili ešerihiju od kupanja u jezeru

Vranje: Dobili ešerihiju od kupanja u jezeru

SAD: Jedna osoba umrla od Ešerihije koli iz jagoda

Bakterije uzvraćaju udarac

Bakterija samo nemačka

Bakterijske infekcije se „useljavaju” nečujno, tako da pacijent u početku nije ni svestan da je oboleo. Ako se na vreme ne leče mogu da izazovu ozbiljne komplikacije. Upravo takva je ešerihija koli, koja je najčešći uzročnik urinarnih infekcija i kod oba pola.

- Javlja se od najranijeg detinjstva do pozne starosti. Ipak, češće je prisutna kod žena jer je njihova uretra kraća, dužine svega dva i po do tri santimetra. Češća je kod trudnica nego drugih žena zbog opuštenosti urinarnog trakta. Ešerihija ima 150 podtipova, a najčešći su uzročnici iz O grupe. Ovo je, naravno, važno prilikom određivanja prave terapije u lečenju - naglašava dr Milutin Kozomara, specijalista urologije iz Kliničkog centra Srbije.

* Kako se infekcija prenosi?

- Najčešći put je ascedentni, odnosno uzlazni. Zahvaljujući anatomskoj blizini sa periferije anusa, bakterija stiže do vagine, a zatim dalje do uretre, kroz koju prolazi i ulazi u mokraćnu bešiku. Seksualni odnosi su najčešći razlozi za nastanak infekcije, a dešava se ukoliko higijena genitalne regije nije na zavidnom nivou. Da bi se to izbeglo, pre i posle svakog seksualnog odnosa žena bi trebalo da se izmokri i na taj način izbaci eventualno prisutnu ešerihiju koli. Ovo se savetuje, pod pretpostavkom da ne postoje drugi razlozi za nastanak infekcije.

* Na šta konkretno mislite?

- Infekcija ešerihijom koli može da se javi i usled prehlada, zato što pada imunitet u organizmu. Isto se dešava i u letnjem periodu prilikom ulaska u hladnu vodu i nemenjanja kupaćih kostima nakon izlaska iz vode. Osim što pad imuniteta kumuje nastanku infekcije, nepravilna i neredovna ishrana, fizička neaktivnost, autoimune bolesti i dijabetes takođe u istoj meri pomažu njenoj pojavi. I sredstva za kontracepciju mogu da budu okidač za ovu vrstu infekcije, a u postmenopauzi, nedostatak hormona estrogena i suvoća vagine. Vrlo često je razlog i opstipacija sa dugotrajnim zatvorima, ali i nedovoljno unošenje tečnosti. Dnevno bi trebalo uneti oko dva litra vode ili čaja, jer oni najbolje ispiraju bešiku i odstranjuju infekciju, ne dozvoljavajući rast bakterija.

DEVOJČICE I DEČACI

Infekciju ešerihijom koli mogu da dobiju i veoma mala ženska deca usled loše higijene. Da bi se infekcija izbegla detetu treba redovno da se menjaju pelene i obavezno da se u genitalnom predelu briše od napred prema pozadi. Mala deca stanje infekcije izražavaju plačem, a ponekad je prisutna i povišena temperatura. Kod muške dece infekcija je ređa, ali može da se javi kod dečaka sa fimozom, gde nije moguće da se povrati kožica penisa.
* A kod muškaraca?

- Zbog dužine uretre ova vrsta infekcije uglavnom zaobilazi muškarce. Češće je izražena kod starijih pacijenata, zbog opstruktivnih bolesti, kao što je uvećanje prostate ili suženje uretre. Kod sužene uretre bešika se otežano prazni, pa u njoj uvek postoji zaostatak urina, što je savršeno mesto za razmnožavanje ešerihije. Infekcija je češća i kod osoba sa kateterom, kao i kod dijabetičara.

* Koji su simptomi infekcije?

- Kod cistitisa, odnosno upale mokraćne bešike izraženo je bolno mokrenje sa peckanjem, a izražen je i učestali bol u samoj mokraćnoj bešici. Nagon za mokrenjem je vrlo čest, tako da osoba ni trenutak ne može da sačeka. U mokraći može da se javi i krv, a ako se infekcija proširi na bubrege, onda se javlja bol u slabinskom delu, povišena temperatura, malaksalost, povraćanje.

* Kako se dijagnostikuje?

- Analizom urina koji treba da pokaže prisustvo bakterija, leukocita i nitrata. Ipak, najvažnija je urinokultura, jer se u njoj broje bakterije. Ako u jednom mililitru ima više od sto hiljada bakterija radi se o infekciji, a ako ne premašuju broj od deset hiljada, reč je o kontaminaciji. Urinokultura je važna i da bi se ustanovila vrsta bakterije, kao i za pravljenje antibiograma za određivanje osetljivosti bakterije na određeni antibiotik. Takođe se radi i ultrazvučni pregled trbuha i mokraćnih kanala da bi se isključilo moguće prisustvo kamena u bubregu. Jer, infekciju ne vredi sanirati ukoliko se kamen ne otkloni.

* Kako se ešerihija koli leči?

- Akutna infekcija se leči jednokratnim ili trodnevnim dozama antibiotika, u zavisnosti procene lekara. Kod hroničnih infekcija, odnosno pijelonefritisa daju se antibiotici i uroseptici. U poslednje vreme savetuje se uzimanje i jedne tablete preparata brusnice. Čaj od brusnice je takođe delotvoran, jer sprečava pripajanje ešerihije za sluzokožu bešike. Delotvoran je i uvin čaj, od kukuruzne svile, rastavića, peteljki od trešanja, peršuna.


PREVENTIVA

Dobra higijena urogenitalne regije i pranje ruku ključna je preventiva od infekcije ešerihijom koli. Ishrana je takođe važna, a ona bi trebalo da bude bez slatkiša, sa manje mleka i mlečnih proizvoda, ali i mesa.Treba da se uzima povrće, jer u kiseloj sredini bakterije imaju značajno manju šansu za razmnožavanje. Regulisanjem stolice sa mekinjama i laksativima žene u značajnoj meri mogu takođe da smanje mogućnost pojave infekcije.
www.mobilnost.org zdravlje

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »