zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Alternativa i fitoterapija
Pelin: Gorak ukus pomaže stomaku
[ 01 11 2014 ]
[ www.novosti.co.yu ] - Z. O. Joksović | 30. oktobar 2014. 09:03 | Komentara: 0

Lekovita priroda: Pelin je izuzetno delotvoran kod grčeva u želucu i crevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha. Kod visoke temperature i malarije efikasniji od kinina
Srodne vesti

Hrast - sveto drvo starih Slovena

Hrast - sveto drvo starih Slovena
Lavanda - aromatična gospodarica Mediterana

Lavanda - aromatična gospodarica Mediterana

Višnja čuva srce

Breza protiv gojaznosti

Bokvica - hrana, čaj, obloga

Pelen ili pelin (Artemisia absinthium), gorčika, vermut, osenač, nazivi su iste biljke, u narodu poznate po lekovitim svojstvima. Latinsko ime je dobila po boginji Artemidi, koja ga je poklanjala ženama da bi se lakše porodile. Hipokrat ga je pripisivao protiv bolova, amnezije i reumatizma, a uvršten je kao lek i u sve naše srednjevekovne medicinske knjige. Samo je u 18. veku bio zabranjen, zbog zloupotrebe u opojne svrhe. Ipak, dobri poznavaoci znaju koliko je blagotvoran za organizam u određenim dozama, što su potvrdile i brojne zvanične studije.

Osobe sa Kronovom bolešću su ga uzimale tokom 10 dana, umesto steroida. Nakon toga je ustanovljeno da mnogim pacijentima steroidi više nisu bili potrebni, a kvalitet života im se poboljšao.

Pelin je i jedan od najbrže delujućih lekova, za sve tegobe sa varenjem i žuči, a snažno podstiče i apetit. Digestivna svojstva poseduje zbog izražene gorčine, zahvaljujući sastojku absintinu. Odavno je poznato da uzimanje gorkih namirnica pre jela pospešuje varenje, podstiče stvaranje žuči i rad creva. Osim toga deluje protiv grčeva u želucu i crevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha.

Koristi se i kod visoke temperature i malarije, čak se pokazao efikasnijim od široko rasprostranjenog kinina. Narodna medicina ga preporučuje i protiv gojaznosti i dijabetesa. U malim količinama podstiče rad bubrega i bešike, a ženama se preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Uzima se u vidu praha, tinkture, dodaje vinu i rakiji, a najpoznatiji proizvod je gorki liker pelinkovac. U lekovite svrhe koristi se koren i list, svež ili sušen u hladu. Koristi se u strogo propisanim dozama, a s obzirom na to da je izuzetno gorak, može da se meša sa medom i sokom ili da se popije u obliku kapsule.

Ali, uprkos lekovitim svojstvima, ne preporučuje se u trudnoći ako postoji rizik od moždanog udara, kao ni kod oštećenja želuca i drugih unutrašnjih organa. Ne sme da se uzima istovremeno sa preparatima gvožđa, ni kod težih obolenja bez saveta sa lekarom. Isto tako ne preporučuje se korišćenje duže od sedam dana, čak i kada nema nikakvih smetnji.

PRIPREMA

Čaj - Kašičicu pelina prelijte sa 2 dl kipuće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Procedite i uzimajte do tri šoljice dnevno. Čaj se pije u malim gutljajima posle jela, najduže sedam dana. Nakon toga pauzira se sedam dana, pa može da se nastavi terapija. Po potrebi može da se zasladi, osim ako se uzima zbog problema sa probavom.

Vino i pivo - Pola šake pelina se sipa u litar belog vina ili piva i ostavi da odstoji dve nedelje. Zatim se procedi i uzima mala čašica tri, četiri dana uzastopno. Podstiče apetit, poboljšava varenje, a na prazan stomak se pije protiv glista.

Prah - Protiv gripa se uzima gram praha pelina, dva puta dnevno. S obzirom na gorčinu, prah može da se pomeša sa kašičicom meda.
Vesti iz Rubrike
www.petarjovanovic.net IMUNITET

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »