zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Bolesti
Proširene vene nisu samo estetski problem
[ 03 11 2014 ]
[ www.blic.co.yu ] - Melem travara Petra Jovanovica za pro[irene vene 0695497340
Miljana Leskovac | Foto: Shutterstock

Proširene vene nekad su samo estetski problem, ali mogu i ozbiljno da ugroze život.Proširene vene se češće i ranije javljaju kod žena. Ženski hormoni relaksiraju zid vena i usporavaju protok krvi, pa zato širenju doprinose hormonske promene u trudnoći i menopauzi, kao i upotreba hormonskih suplemenata i kontraceptivnih sredstava.


- Takođe, tokom trudnoće redistribucija krvi i pritisak uvećane materice na karlične vene povećava protok i venski pritisak krvi u nogama. Od značaja su i porodična sklonost, starost, gojaznost i posao koji zahteva dugotrajno stajanje i sedenje - kaže dr Andreja Dimić, hirurg na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KC Srbije.


Proširene vene se mogu manifestovati kao sitne paukolike grupice venula ili u vidu pravih proširenih i izvijuganih vena.


- U odmakloj fazi bolesti mogu biti prisutni znaci hroničnog popuštanja vena, kao što su otok i kožne promene na potkolenici. Najčešći simptomi su bol, zamor i neprijatan osećaj tišteće težine u nogama, koji se pogoršavaju dužim stajanjem - objašnjava dr Dimić.


Proširene vene su sklone trombozi, koja se može neretko komplikovati embolijom pluća. Promenom načina života može se prevenirati i usporiti nastanak proširenih vena, odnosno smanjiti tegobe.


- Izbegavanje dužeg sedenja i stajanja uz svakodnevno kretanje, nošenje obuće sa ne previsokom potpeticom, redukcija telesne težine, podizanje nogu, te tuširanje hladnom vodom omogućava bolje vraćanje krvi ka srcu. Sličan zadatak imaju elastične kompresivne čarape koje pritiskom kod zgloba pomažu vraćanje krvi i smanjuju venski pritisak - kaže dr Dimić.Lečenje

Od lekova se koriste venotonici koji smanjuju oticanje nogu, kao i male doze acetilsalicilne kiseline koja prevenira nastanak trombotskih komplikacija. Lokalno se koriste heparinske masti.
- Proširene vene se mogu ukloniti sklerozantnom, laserskom i radio-frekventnom terapijom, te hirurškim putem - kaže dr Dimić.

www.petarjovanovic.net

Povezane teme: Proširene vene, Noge, Zdravlje

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »