zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Bolesti
Ekcem kod dece i vitamin D
[ 04 11 2014 ]
[ www.pregled.com ] - Ekcem kod dece obično se pogoršava tokom zime, a jedno novije istraživanje navodi da u tome može pomoći dnevna doza vitamina D. Kada se ekcem kao hronični inflamatorni poremećaj kože pojača u zimskom periodu, to je zimski atopijski dermatitis. Istraživači su ustanovili da vitamin D značajno smanjuje neprijatne simptoma povezane sa ovim poremećajem.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.comFoto: PublicDomainPictures/Pixabay.com
“Iako ne znamo tačan procenat bolesnika sa atopijskim dermatitisom čiji se simptomi pogoršavaju u zimskom periodu, problem je zajednički”, rekao je vođa studije dr Karlos Kamargo sa Odeljenja za urgentnu medicinu Generalne bolnice u Masačusecu. “U ovoj velikoj grupi pacijenata, koja verovatno ima nizak nivo vitamina D u organizmu, uzimanje dnevnih dodataka vitamina D – koji su jeftini, sigurno i široko dostupni – pokazalo se kao prilično korisno”, rekao je on u bolničkom saopštenju.

Zajednički tretman za teški atopijski dermatitis jeste kontrolisano korišćenje ultraljubičastog svetla, koje stimuliše proizvodnju vitamina D u koži, navode autori studije. U studiji je istraživano zašto nedostatak vitamina D često pogoršava ekcem tokom zime.

Istraživanje

Studija je sprovedena uz pomoć zdravstvenih naučnika Univerziteta u Mongoliji. Testirano je 107 mongolske dece uzrasta od 2 do 17 godina iz devet ambulanti u glavnom gradu Ulanbaataru. Sva deca imala su atopijski dermatitis koji je izbio tokom hladnog vremena ili tokom prelaska iz jeseni u zimu. Učesnici su nasumično bili podeljeni u dve grupe: prva je dobijala 1000 internacionalnih jedinica vitamina D kao dnevnu dozu, a druga je dobila placebo.

Simptomi kod dece ocenjeni su kada je studija počela i mesec dana kasnije, kada je istraživanje završeno. Roditelji dece su takođe upitani da li se stanje kože njihove dece poboljšalo.

Iako autori studije nisu utvrdili da li su deca u studiji imala nedostatak vitamina D pre početka istraživanja, kod dece koja su koristila vitamin D stanje se poboljšalo u odnosu na predhodni period. Istraživači ističu da je još jedna veća studija ustanovila da oko 98 mongolske dece ima nizak nivo vitamina D i smatraju da i deca sa ekcemom imaju taj nedostatak.

Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo da li vitamin D može da pomogne odraslima i deci sa simptomima atopijskog dermatitisa, ali istraživači su zaključili da deca sa simptomima ekcema koji se pogoršava tokom zimskih meseci mogu da pokušaju sa dodatkom vitamina D nekoliko nedelja i vide da li se stanje poboljšava.

Zaključak

Studija je objavljena u izdanju „Časopisa za alergiju i kliničku imunologiju“, gde je istaknuto da su deca koja su dobila vitamin D kao dodatak imala prosečno poboljšanje simptoma za oko 29%. Nasuprot tome, deca koja su dobila placebo – imala su poboljšanje od 16%.
www.petarjovanovic.net melemi za imunitet 0695497340

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »