zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Nega tela
Kako odabrati prirodan dezodorans?
[ 04 11 2014 ]
[ www.pregled.com ] - Klix
Vaš pazuh možda nije najpoželjnija tema, ali je sigurno jedan od bitnih. Iako znojenje može biti neugodno u nekim situacijama, ipak omogućava vašem tijelu da samoreguliše temperaturu i izbacuje štetne tvari.

Kako odabrati prirodan dezodorans? Ne biste trebali zaustavljati znojenje nego ga čak i poticati tako da vaše tijelo može proći prirodni proces detoksikacije.

Sam znoj nema neugodan miris. Znoj uglavnom čine voda i mala količina minerala. Međutim, bakterija koja živi na našoj koži razmnožava se u dodiru sa vlagom i kada dođe u kontakt sa znojem, proizvodi neugodan miris. Zbog toga, prvi i najvažniji korak u održavanju pazuha je redovno pranje vodom i blagim sredstvom za pranje tijela.

Antiperspiranti i dezodoransi


Jedan od najrasprostranjenijih načina regulisanja tjelesnog mirisa su antiperspiranti i dezodoransi. Antiperspiranti sadrže aluminijska jedinjenja kao svoje aktivne sastojke koje sprječavaju znojenje blokirajući znojne žlijezde, piše 1mhowto.com.

Iako to zvuči privlačno, blokiranje znojnih žlijezda prekida prirodan način otklanjanja otrova iz tijela. Štaviše, istraživanja su pokazala da iako se aluminij prirodno ne nalazi u tkivu grudi, može se nakupiti u tom tkivu. Ista istraživanja pokazuju da postoji veza između ovih aluminijskih jedinjenja i nastanka raka dojke.

Dezodorans pruža manje zabrinjavajuću alternativu. Dezodorans ne sprječava znojenje nego efektivno maskira neugodan miris. Međutim, neki dezodoransi ipak sadrže upitne sastojke kao što su parabeni i sintetički mirise.

Kako odabrati prirodan dezodorans?


Najpopularniji prirodni dezodoransi i najsigurniji na tržištu su kremasti dezodoransi. Obično sadrže prah povrća i glinu koji upijaju znoj i nesintetičke mirise i esencijalna ulja (Neka esencijalna ulja poput čajevca i lavande također pospješuju rast bakterija). Puderi koji imaju svojstvo upijanja poput sode bikarbone i tapioca praha upijaju višak znoja bez blokiranja žlijezda koje mogu nastaviti normalan rad.

Međutim, morate uzeti u obzir da svaki dezodorans, pomiješan sa prirodnim mirisom tijela svake osobe daje jedinstven miris.
(Klix.ba)Tagovi: neugodan miris pazuh dezodorans zno
www.pregled.net google vesti

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »