zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Ishrana
Bundeva leči i podmlađuje
[ 13 11 2014 ]
[ www.blic.co.yu ] - Radmila Nikolić | Foto: Shutterstock

Poreklo bundeve nije jasno definisano: jedni govore da je iz Afrike ili Azije, dok drugi tvrde da potiče iz Centralne Amerike, jer je u Meksiku pronađeno seme bundeve koje datira 7.000 godina pre naše ere. Najpoznatije vrste bundeva su: obična uljna budeva, turkinja (stambolka), hokaido, muškatna, argenta i napolitana.


Puna vitamina
Bundeva ima manju količinu belančevina, ugljenih hidrata i masti, ali ima vitamina karotina ili provitamina A, C, E i K vitamina iz grupe B, i to B1, B2 i B6 zatim nacina, folne kiselina, minerala kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Nutricionista Stevan Brankov navodi da meso bundeve ima samo 26 kalorija na 100 grama, semenke 467 kalorija, a ulje od bundeve 879 na 100 grama i zato se preporučuje u dijetetskim režimima ishrane.


Jak antioksidant
- Danas se zna da beta karotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na naš organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture i deluje kao jak antioksidant. Dnevna doza je od 7 do 10 miligrama. Preventivno se koristi jer smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.


Dobra u menopauzi
U tradicionalnom isceljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama obolelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Protiv upale jajnika i problema menopauze treba redovnije i u većoj količini jesti i piti njen sok, a zapaženo je da bundeva dobro čini i obolelima od psorijaze – kaže Brankov.


Seme se koristi za lečenje hipertrofirane prostate, kada ga treba svakodnevno presnog jesti. Ulje semena bundeve sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, D, E, K i minerale (kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, kao dominantne mineralne sastojke). Sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina i bogato je belančevinama. Ulje semena bundeve bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, regulišu nivo holesterola, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože i bolju funkciju centralnog nervnog sistema.Sok od bundeve

Potrebno je: 20 g limuntusa, 7 litara vode, 2 kg šećera i 3 kg bundeve.
Priprema: Očišćenu i isečenu bundevu staviti u šerpu zajedno sa šećerom i naliti vodom. Kuvati dok ne omekša. Propasirajte zajedno sa vodom od kuvanja, dodati limuntus, promešati i sipati vreo sok u zagrejane staklene flaše, zatvoriti celofanom i umotati u ćebad dok se ne ohlade.

www.petarjovanovic.net lekovito bilje

Povezane teme: Bundeva, Zdravlje, Lečenje

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »