zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Ishrana
Zašto ne treba mešati skrobnu i slatku hranu?
[ 21 11 2014 ]
[ www.blic.co.yu ] -
izvor: Luka Bogdanić
| sreda 19.11.2014. | 12:52 Dijeta&Fitnes | 0 komentara

I šećeri i skrobovi su vrste specifičnih organskih jedinjenja koja se nazivaju ugljeni hidrati ili saharidi. Šećeri su jednostavniji oblici saharida pa se nazivaju prosti saharidi, dok skrobovi predstavljaju složeniji oblik saharida (polisaharidi).

Prema sadržaju određenog tipa saharida možemo izdvojiti dve vrste hrane: šećernu hranu (bogata prostim saharidima) i skrobnu hranu (bogata složenim saharidima). Iako oba tipa hrane spadaju u ugljenohidratnu hranu, svaka se u čovekovom telu obrađuje tj. vari na različit način.

Kada se skrobna i slatka hrana konzumiraju zajedno, jedna hrana utiče na otežano varenje one druge. Slatka hrana tj. šećeri blokiraju enzim koji još u ustima omogućavaju varenje skrobova, i na taj način se onemogućava optimalno varenje skrobova. Sa druge strane, šećeri se uopšteno brzo vare, pa kada se slatka hrana kombinuje sa većom količinom neke druge hrane, kao što je skrobna hrana, može doći do poremećaja varenja šećera odnosno do fermentacije tih šećera u želucu.

Gledajući svu potencijalnu čovekovu hranu (sva jestiva hrana) gotovo da ne postoji jedan oblik hrane u kojem se nalazi značajna količina i skrobova i šećera. Izuzetak bi predstavljala biljka Plantan odnosno njen plod, koji je vrlo sličan banani, a koji pogotovo u određenim fazama zrenja sadrži značajan procenat i skroba i šećera. To sve govori da i sa prirodne tačke gledišta ova kombinacija nema puno smisla.

Na kraju, bez obzira da li ugljeni hidrati dominiraju u vašoj ishrani tj. da li ih uzimate kao osnovni izvor energije (kao što to savetuju velike zdravstvene organizacije) ili ste se pre odlučili za masti kao osnovni izvor energije, ovo pravilo je važno svaki put kad kombinujete u istom obroku značajnu količinu skrobne i šećerne hrane. Klasični primeri ovog neadekvatnog kombinovanja hrane su: različiti kolači bazirani na brašnu i šećeru, npr. krompir i kečap, hleb i džem, i slično.

Luka Bogdanić, personalni trener
www.petarjovanovic.net lekovito bilje

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »