| home | marketing | impressum | login |
zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
info pregled nauka i tehnika zdravlje memento
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Ishrana
Uloga cinka u organizmu
[ 24 03 2012 ]
[ Bilje & Zdravlje ] - Uloga cinka u organizmu
Jelena Matijevic
Cink deluje umirujuće na nervni sistem

Cink se nalazi u svakoj ćeliji i neophodan je za pravilno funkcionisanje organizma. Ali, zbog nepravilne ishrane i ubrzanog i stresnog načina života, nedostatak ovog elementa u organizmu postaje sve veći problem.
Novija istraživanja prvenstveno se bave ulogom cinka u nervnom sistemu i već je potvrđeno da deluje protiv depresije. Osim toga, njegovo dejstvo u organizmu pokazuje sličnosti sa efektima savremenih sedativa, koji se i u svetu i kod nas, svrstavaju među najčešće uzimane lekove. Zato sva istraživanja ukazuju da cink ima "svetlu budućnost", to jest, da će se u medicini i farmaciji mnogo više primenjivati nego danas!
Ovako o ulozi cinka u organizmu govori asistent dr Janko Samardžić, specijalista eksperimentalne farmakologije Instituta za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Posle višegodišnjih istraživanja o ovom elementu koja je radio tim stručnjaka predvođen docentom dr Jasnom Jančić i našim sagovornikom, dr Samardžić je za "Bilje&Zdravlje" otkrio neke od najvažnijih eksperimentalno i klinički potvrđenih rezultata.
- Istraživanja su potvrdila da je cink važan za brojne fiziološke procese u organizmu, pre svega za finu regulaciju i usklađenost nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih snaga organizma, za održavanje strukture i zdravlja kože i obnavljanje koštanog tkiva, a važnost cinka se najbolje ogleda u činjenici da je neophodan za izgradnju proteina.

* Kako cink deluje u organizmu i koji su efekti?
- Cink je sastavni deo brojnih enzima koji učestvuju u vitalnim procesima organizma, kao što su sinteza proteina, funkcionisanje gena, transportni i metabolički procesi. Učestvuje i u stvaranju gotovo svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože. U mozgu, cink se ponaša kao stabilizator raspoloženja i deluje umirujuće na nervni sistem, a učestvujući u sintezi proteina podstiče rast i razvoj. Značajan je i za regulaciju hormona u organizmu. Pokazuje, takođe, osobine stimulatora imuniteta, s jedne strane tako što višestruko povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, a s druge zato što se direktno vezuje za omotač nekih virusa i sprečava infekciju. Cink podstiče regeneraciju kostiju, a na koži i sluzokoži deluje protiv mikroorganizama, isušuje i steže površinu kože i sluzokože. Osim toga, dobar je antioksidant jer štiti ćelije od štetnih činilaca, i odličan je za detoksikaciju s obzirom na to da smanjuje prelazak bakra i drugih teških metala iz crevnog sistema u krv.

* Koji su znaci nedostatka cinka u organizmu?
- Slabljenje imuniteta, pojačana nervna napetost, hronični umor, otežano zarastanje rana, kožne promene, noćno slepilo, poremećaj ukusa i dugotrajna dijareja, najčešći su pokazatelji nedovoljnog unosa ovog elementa. Laboratorijski, nedostatak cinka teško može da se potvrdi i utoliko je značajnije klinički prepoznati simptome.

* Koje namirnice sadrže najviše cinka?
- Najbolji izvori cinka su morski plodovi, meso, jaja, integralne žitarice i orasi. Od morskih polodova, svakako, ostrige. Interesantno je da se cink iz namirnica životinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora.

* U kojim slučajevima bi trebalo uzimati preparate ovog elementa?
- Obavezno ukoliko se prepoznaju znaci nedostatka cinka, kao i za prevenciju u slučaju duže izloženosti stresu, oslabljenog imuniteta, oboljenja creva i alkoholizma. Lokalno, preparati cinka mogu da se primenjuju protiv virusnih infekcija nosne sluzokože i ždrela i za lečenje kožnih promena, posebno izazvanih virusima herpesa. Uz konsultaciju sa lekarom, moguće je primeniti preparate cinka i za lečenje nekih bolesti. Pokazalo se i da cink značajno pojačava efekte lekova protiv depresije. Poremećaji ishrane, kao što je anoreksija, koji se inače mnogo teško leče, dobro reaguju na terapiju cinkom. Ovaj element pojačava stvaranje metaloproteina u crevima koji vezuju bakar, tako da preparati cinka mogu da se koriste za lečenje hroničnog proliva i pomažu u terapiji Vilsonove bolesti, genetski uslovljenog oboljenja koje se karakteriše poremećajem metabolizma bakra u organizmu. Uz konsultaciju sa ginekologom, ne bi bilo loše da preparate cinka uzimaju i trudnice, jer im često nedostaje.

* Koji preparati cinka postoje i u kojim dozama se mogu uzimati?
- Uobičajeno su u obliku soli, a različite soli imaju različit sadržaj elementarnog cinka. Dnevne potrebe za ovim elementom su 15 miligrama za odraslog muškarca, 12 za ženu i 10 miligrama za decu. Prilikom lečenja nekih oboljenja, ako lekar propiše, doza može da se poveća i do 50 miligrama. Važno je je da se preparati cinka uzimaju nekoliko sati pre ili nekoliko sati posle uzimanja kafe, preparata gvožđa, kalcijuma i nekih lekova, jer ometaju iskorišćavanje cinka u organizmu.

* Imaju li ovi preparati neka neželjena dejstva?
Javljaju se vrlo retko. Mogu da se ispolje tegobe u probavnom sistemu kao što su mučnina, bol u stomaku i(li) povraćanje), a u slučaju primene lokalnih preparata, može da se javi nadraženje. Preterano uzimanje cinka može da izazove nedostatak bakra i malokrvnost.

J. Matijević
NOVO POLITIKA NA KLIK www.bujanovac.us

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 01 08 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Budite sami svoj lekar: Šta o vašem zdravlju kažu osnovne laboratorijske analize

[ 01 08 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Kako protiv komaraca: Virus zapadnog Nila je opasnost koja nam preti, pa je zaštita neophodna

[ 31 07 2014 ] [ Ishrana ]
»NE, NIKAKO: Ovu hranu ne smete jesti pre seksa!

[ 31 07 2014 ] [ Ishrana ]
»Ukoliko pijete kafu i pušite na prazan stomak rizikujete najgoru moguću kombinaciju

[ 30 07 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Svetski dan borbe protiv hepatitisa

[ 28 07 2014 ] [ Istraživanja i nove tehnologije ]
»Velika istina o zaslađivačima: Evo koji su dobri i bezbedni za korišćenje!

[ 28 07 2014 ] [ Nega tela ]
»Da li ste znali da sve ovo škodi vašoj koži?

[ 27 07 2014 ] [ Ishrana ]
»Kajsije za zdrave kosti, zube i vid

[ 27 07 2014 ] [ Nega tela ]
»Kako da pocrnite bez opekotina

[ 27 07 2014 ] [ Ishrana ]
»7 ukroćenih otrova u vašoj kuhinji

info pregled info pregled
Krajsler opozvao 29. 500 "fijata 500 L" u Severnoj Americi
Vlada blokirala plate u "Srbijagasu"
Prvi javni beležnici od danas u Srbiji
Preko 700 ljudi umrlo od ebole
UN optužuju Izrael i Hamas za ratne zločine
Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »
http://www.pregled.com/rss/vesti.xml Pregled vesti
http://www.pregled.com/rss/nauka.xml Pregled nauka
http://www.pregled.com/rss/zdravlje.xml Pregled zdravlje
 
Pregled.com - Informacioni sistem za praćenje i analizu medija
e-mail: info@pregled.com

© PlumDesign, powered by PlumDesign