zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Bolesti
Bolovi u vratu
[ 25 06 2012 ]
[ Bilje & Zdravlje ] - Ne biraju godine
Bolovi u vratu
Piše: Ž. Radulović

Savremeni način života "obogaćen" je, osim svakodnevnog stresa i sve češćim bolovima u vratnom delu kičme. Uzroci ponekad nisu bezazleni i zato je neophodno da se ode kod lekara koji će da utvrdi preciznu dijagnozu. O ovim tegobama za "Bilje i zdravlje" razgovaramo sa primarijusom dr Ljubomirom Popovićem, specijalistom fizikalne medicine poliklinike "As medikus biorezonanca" u Beogradu:

- Najčešći uzroci bolova u vratu su degenerativne promene vratne kičme. Mogu da se šire prema jednom ili oba ramena, lopaticama ili prednjoj strani grudnog koša, a prate ih i ukočenost vrata kao i ograničeni pokreti vratne kičme. To stanje nazivamo bolni sindrom vratne kičme. Ako se bolovi iz vrata šire i u jednu stranu glave, mogu da se jave poremećaji vida, šum ili zujanje u ušima, smetnje da se održi ravnoteža, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. U tom slučaju reč je o skupu simptoma koji nazivamo cervikocefalni sindrom. Bolovi u tom slučaju mogu da se šire u jednu ili obe ruke, sve do prstiju, može da se javi trnjenje u prstima i duž ruke, smanjena ili povećana osetljivost kože i gubitak snage u ruci. Tada govorimo o cervikobrahijalnom sindromu. Sva tri sindroma mogu da se jave bez obzira na godine.

Uzroci

Bolove u vratu mogu da prouzrokuju i bolesti drugih organa (pankreasa, žučne kese, srca i koronarnih krvnih sudova, pluća, glave), bolesti živaca (meningitis, neuritisi, radikulopatije, mijelopatije) kao i tumori. Od ostalih uzročnika trebalo bi da se pomenu i bolesti koštanomišićnog sistema, degenerativne promene vratne kičme, prenaprezanje, fibromialgija, upalne reumatske bolesti, loše držanje...
Degenerativne promene vratne kičme su daleko najčešći uzrok bolova u vratu. Nasleđe, složena građa i velika pokretljivost vratne kičme, uz opterećenost težinom glave s jedne i savremenim načinom života s druge strane, razlozi su za degenerativnih promena na vratnoj kičmi. Ne bi smele da se zanemare ni svakodnevne mikrotraume, do kojih dovodi sedeći rad s glavom u prisilnom položaju (na primer rad za računarom, vožnja automobila, višesatno gledanje televizora i neki hobiji). Neprilagođena visina radne površine i stola na radnom mestu, takođe, utiče da se dodatno napreže vratna kičma, kao i nekvalitetan noćni odmor na previsokom ili preniskom jastuku, kao i spavanje na stomaku.

Dijagnoza

- Posle dobro uzete anamneze, kliničkog pregleda i rendgena utvrđuje se dijagnoza, a retko su potrebni CT (kompjuterizovana tomografija), NMR (nuklearna magnetska rezonancija) i EMNG (elektromioneurografija) gornjih ekstremiteta. Važne informacije lekar može da dobije i od bolesnika - gde, kada i kako su počeli bolovi, na koji način se šire, je li postojao povod, na primer nagli trzaj ili trauma... Osim toga jesu li bolovi počeli naglo ili postupno, koji faktori pojačavaju ili smanjuju intenzitet bolova, da li su bolovi tupi, oštri ili sevajući, jesu li se pre pojavljivale iste tegobe, postoji li trnjenje ekstremiteta, da li pacijent boluje od drugih bolesti kao i načina na koji obavlja posao, na primer da li sedi, stoji, postoje li druga dodatna opterećenja... - kaže naš sagovornik.

Terapija

Doktor Popović objašnjava da se lečenje bolnog vrata razlikuje u akutnoj i hroničnoj fazi. U akutnoj, kad su bolovi intenzivni, a vratna kičma ukočena, cilj je da uminu bolovi i popusti mišićni spazam, odnosno da se prekine začarani krug: bol - spazam - bol. To se postiže lekovima koji deluju na bolnu i upalnu komponentu procesa i na popuštanje mišićnog spazma. U toj fazi potrebno je mirovanje vratne kičme a lokalno se primjenjuje i masaža ledom. U hroničnoj fazi, kad se smanji intenzitet bolova, a kičma postane pokretljivija, primenjuju se fizikalna terapija, masaža, elektroterapija i istezanje. Fizikalna terapija podrazumeva tople obloge i terapijski ultrazvuk koji služe kao uvod u kineziterapiju (terapiju pokretom i medicinsku gimnastiku). Vežbe istezanja, izometričke vežbe za jačanje mišića, rasteretne vežbe i vežbe držanja, rade se pod nadzorom fizijatra i fizioterapeuta. Bitno je da se istakne važnost medicinske gimnastike u vraćanju i održavanju normalne funkcije vratne kičme. Svakodnevno dvadesetminutno vežbanje održaće mišiće vratne kičme dovoljno snažnima da bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kičma svakodnevno izložena.
MELEMI ZA OPLODNJU PETAR JOVANOVIC TRAVAR www.zdravlje.mobi

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo ta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav dui ivot

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspjeni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »