zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
ABECEDA ZDRAVLJE POČINJE SLOVOM B
Vitamini grupe B su kombinacijaosam važnih vitamina koji se zajedno nalaze u mnogim namirnicama, a neophodni su za skladno funkcionisanje našeg organizma. Ozbiljniji nedostatak bilo kojeg od njih vodi u teške bolesti, pa i smrt. Važno je da ih unosimo redovno, a nalaze se u džigerici, iznutricama, živinskom i svinjskom mesu, ribi, pivskom kvascu, jajima, grašku, pasulju, integralnom pirinču, žitnim klicama, obogaćenom hlebu, mekinjama, lešnicima, orasima, mlečnim proizvodima… Od nedostatka vitamina B često pate trudnice, vegeterijanci, alkoholičari, ljubitelji kafe I slatkiša, bolesnici koji dugo uzimaju antibiotike ili pilule za spavanje, kao i pripadnici stresnih profesija.
Vitamin B1- tiamin
Tiamin je neophodan za dobijanje energije iz hrane i prenošenje nervnih impulsa, smanjuje šećer u krvi i pojačava aktivnost insulina, nužan za zdravlje srca i krvnih sudova, rast, normalan apetit, snagu mišića I psihičku ravnotežu. Tridesetih godina XX veka, otkriveno je da vitamin B1 leči beri-beri, tešku i ponekad smrtonosnu bolest.

MANJI NEDOSTATAK vitamina B1 izaziva: trnjenje i grčeve u mišićima, osećaj slabosti, depresiju, probavne smetnje, zatvor, usporen rast kod dece.

VEĆI NEDOSTATAK izaziva: potkožne edeme, slabost srčanog mišića, srčani edem, degeneraciju perifernih nerava, paralizu šake i stopala, neuroze, slabo pamćenje i koncentraciju, pad koeficijenta inteligencije, a javljaju se i beri-beri i Wernickeova bolest.
Vitamin B2 – riboflavin
Zaslužan je za zdravu kožu, kosu, nokte. Učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca I hormona štitne žlezde, neophodan je za zdravlje očiju, nadbubrežnih žlezda, za lečenje akni, anemije, katarakte i depresije.

MANJI NEDOSTATAK izaziva: bledilo usta, bolesti zuba I desni, ljubičast i bolan jezik, konjuktivitis, vrtoglavicu, pad telesne težine, masnu kožu i kosu.

VEĆI NEDOSTATAK izaziva: koža puca na uglovima usana i nozdravama, javljaju se otoci, anemija, zamagljen vid na prigušenom svetlu, ranice u ustima i genitalijama, seboreični dermatitis. Kod trudnica dolazi do deformacije ploda, a težak nedostatak vitamina B2 izaziva prekancerozne promene na jednjaku.
Vitamin B3 - niacin
Učestvuje u više od 50 važnih procesa u organizmu. Pomaže u pretvaranju hrane u energiju, stvaranju crvenih krvnih zrnaca, proizvodnji hormona, steroida, masnih kiselina, obnavljanju kože, nerava i krvnih sudova. Jača psihičko zdravlje, neutrališe odredjene otrove. Snižava visok krvni pritisak, trigliceride i holesterol u krvi, jača dejstvo insulina. Smanjuje potištenost, nesanicu, hiperaktivnost.

MANJI NEDOSTATAK izaziva: tegobe sa varenjem, proliv, slabost u mišićima, gubitak apetita, crvenilo i grubost kože, upaljen i crven jezik, glavobolje, razdražljivost, potištenost.

VEĆI NEDOSTATAK izaziva: depresiju, slabo pamćenje, mentalnu zbrkanost, morbidne strahove i tešku bolest pelagru. Vojni zarobljenici u Vijetnamu su usled nedostatka niacina pokazivali znake teških psihičkih poremećaja, gubili su vid, imali jake prolive i bolove u zglobovima.
Vitamin B5 – pantotenska kiselina
Ukoliko se redovno unosi, neki stručnjaci tvrde da može da produži životni vek čoveka i do desetak godina. Važan je za pretvaranje hrane u energiju, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, normalan ritam srca, rad pluća, proizvodnju žuči, utiče na pigmentaciju kože i bitno umanjuje negativne efekte stresa.

NEDOSTATAK izaziva: opada produkcija antitela, javljaju se smetnje u varenju, orožavanje, ekcemi i depigmentacija na koži, kosa ubrzano opada, javlja se anemija, masna jetra, može doći i do ozbiljnog oštećenja nadbubrežnih žlezda.
Vitamin B6 – piridoksin
Jača rad imunološkog sistema, kao i prenos nervnih impulsa /naročito prema mozgu/. Ublažava impulsivno i nasilničko ponašanje, smanjuje bolove u zglobovima, kao lek se prepisuje kod sindroma karpalnog tunela, epileptičnih napada kod dece, PMS-a, u terapiji srčanih bolesnika, astme, dijabetesa, autoimunih bolesti.

NEDOSTATAK izaziva: aterosklerozu, može da dodje do anemije, gubitka mišićne kontrole, mišićne slabosti, pojave akni, gubitka kose, artritisa, a kod trudnica i odojčadi može da izazove oštećenje centralnog nervnog sistema i dovede do konvulzija epileptič nog tipa.
Vitamin B7 (vitamin H) – biotin
Naročito važan za zdravu kosu, kožu i nokte, a neophodan za sintezu belančevina, ugljenih hidrata i masnih kiselina.

MANJAK biotina izaziva: ljuskav i mastan kožni osip, opadanje kose, povraćanje, mučninu, bol u mišićima, gubitak apetita, zamor.
Vitamin B9 – folna kiselina
Važan je sastojak genetskog materijala koji kontroliše rast i obnavljanje ćelija. Podstiče rad imunološkog sistema, pomaže u suzbijanju ateroskleroze, kao i nekih oblika raka sluzokože. Od nje zavisi i zdravlje nerava i krvi. Tokom trudnoće, povreda, bolesti raka, povećana je potreba za folnom kiselinom. Za trudnice je važno da je redovno uzimaju, jer smanjuje opasnost od pojave urodjenih mana kod novorodjenčeta, kao što su rascep usne i nepca, nepotpuno zatvaranje kičmenog stuba itd.

NEDOSTATAK izaziva: anemiju i druge probleme.
Vitamin B12 - kobalamin
Neophodan za normalnu ćelijsku deobu, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i proizvodnju mijelina, masne materije koja izgradjuje zaštitni omotač oko nerava. Koristi se kao lek u terapiji premora, herpes zostera, ciroze jetre, dijabetesa, niza psihijatrijskih oboljenja.

NEDOSTATAK izaziva: anemiju, srčane tegobe, teže probavne smetnje, a u nekim slučajevima i grčeve u butinama, obamrlost nogu, gubitak pamćenja, otežan govor...
DA LI ZNATE ?
Zaštita od komaraca
Ukoliko uzimate maksimalno dozvoljene dnevne doze vitamina B kompleksa, komarci vas neće napadati!

 

> Aleksandra Gazivoda> časopis Bilje & Zdravlje Novosti
Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »