zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
VODA KOJU PIJEMO
Podzemne vode koje danas izviru potiču iz drugog klimatskog perioda, iz vremena kada je priroda bila sterilna i nezagađena, pa je njihov kvalitet daleko iznad onih u površinskim tokovima

Kao što je 20. vek bio vek nafte, tako će ovaj 21. pripasti vodi, kažu naučnici. Zna se da bez hrane čovek može da preživi i do mesec i po, a ako ne pije vodu - umire posle samo nedelju dana. Telo novorođenčeta sadrži čak 75 % vode, a kod odraslih ona zauzima oko 60 procenata telesne mase. Kod starijih od 60 leta, taj procenat se smanjuje i na polovinu. Voda je u telu uravnoteženo raspoređena između ćelijske i vanćelijske tečnosti. Ali, dok je kod odraslih veći deo u ćelijama, kod odojčadi je taj odnos pola-pola. Sadržana je u krvi, plazmi, limfi, tkivnim tečnostima, gustim vezivima, hrskavici, kostima, crevima, želucu...

Koliko vode da pijemo?
To zavisi od uzrasta, aktivnosti, klime i hrane koju jedemo. Odrasli treba da piju litar i po do 2 litra dnevno, a deca i aktivni adolescenti i više od toga. Voda se, naravno, unosi u organizam i kroz hranu /neka sadrži značajne količine ove tečnosti/. Voće i povrće, na primer, ima i do 90 % vode. Uz sve, ova voda se lako absorbuje, snabdevajući organizam i mineralima, vitaminima i vlaknima. Ako se dnevno pojedu, recimo, četiri voćke i četiri tanjira povrća, organizmu treba dodati još samo jedan litar vode. Napomena: /reč napomena u drugoj boji/ Unos vode kod dijabetičara mora da se uveća u dogovoru sa lekarom. Vodu treba piti između obroka, jer razređuje želudačne sokove ako se pije tokom jela. To slabi varenje i izaziva težinu i nadutost u stomaku.

Voda za piće sadrži različitu količinu mineralnih supstanci, koje se mogu izračunati kroz takozvani suvi ostatak. On se izražava u miligramima po litru i određuje količinu minerala koji ostanu posle isparenja jednog litra vode na 180 C. U njemu su uobičajeno natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, selen, fluor i jod, materije koje u malim količinama zadovoljavaju potrebe organizma.

Oprez sa filterima
Postoji više komercijalnih verzija prečišćivača za vodu, koji omogućavaju dodatno čišćenje od pesticida, teških metala i obavezno prisutnog hlora. Ali, treba biti oprezan kod korišćenja filtera, posebno onih sa aktivnim ugljem, jer ukoliko njegove granule nisu obložene srebro-nitratom /koji deluje baktericidno/, takav filter može da postane raj upravo za razmnožavanje bakterija. Treba biti oprezan i sa filterima koji funkcionišu na principu visokog pritiska koji vodu tera kroz polupropustivu membranu. Jer, oslobađa vodu štetnih, ali i korisnih minerala.

PODELE
Mineralna voda
Mineralne vode (iz reda podzemnih voda) dobile se naziv po sadržaju mineralnih soli /i drugih specifičnih osobina/ i dele se na:
vrlo slabo mineralne (50 mg soli po litru)
slabo mineralne (između 50-100 mg/l)
mineralne (između 500-1.500 mg/l)
bogate mineralnim solima (iznad 1.500 mg/l)

Negazirana
Negazirana mineralna voda ne sadrži ugljen-dioksid. Ali ove vode treba razlikovati od tzv. degaziranih prirodnih voda, iz kojih je ugljen-dioksid namerno odstranjen.

Gazirana
Gazirana voda sadrži ugljen-dioksid i može biti prirodna, ili veštačka, nastala dodavanjem mehurića pre flaširanja.

Ako dnevno pojedete četiri voćke i četiri tanjira povrća, organizmu treba da dodate litar /a ne dva/ vode, jer organizam svakoga dana gubi po litar preko pluća i mokrenjem i 200 ml kroz stolicu
Sadrzaj vode u tkivima
mozak 78%
krv 84%
pluća 90 %
kosti 25 %
masnoće 13 %
zubi 2 %
TEMPERATURA
Hladna voda (ispod 8C) Pospešuje rad bubrega i izlučivanje toksičnih materija iz kože, dajući tenu bolji izgled. Stimuliše lučenje želudačnog soka, povećava crevnu aktivnost i pomaže izlučivanje stolice.

Topla voda (iznad 12 stepeni) Unos tople vode pomoći će da se smanje gorušica, nadutost i podrigivanje. Njome se ispira želudac i smanjuje kiselina.

VREMEPLOV
Zarobljeni vekovi

Voda iz vodovoda, koja se u današnje vreme najviše upotrebljava za piće, proizvodi se višefaznim prečišćavanjem površinskih tokova i hlorisanjem. Izvorske vode su podzemni tokovi do dobine od 2.000 metara, koji se spontano pojavljuju na površini ili se do njih dolazi preko bunara. Njihov kvalitet zavisi od sastava geoloških slojeva kroz koje voda prolazi na svom putu ka površini.

Kvalitet vode obrnuto je proporcionalan njenoj starosti. Vreme koje voda provede u tlu, od momenta ulaska, do ponovnog izlaska na površinu, određuje starost koja se meri desetinama hiljada godina.

Tako podzemne vode koje danas pijemo, zapravo potiču iz sasvim drugog klimatskog perioda. Vremena kada je priroda bila sterilna i nezagađena, pa je njihov kvalitet daleko iznad onih u površinskim tokovima.

ŽEDNE I BEBE
Kod odojčeta do 3 meseca potreba za vodom je veća, jer je razmena materija znatno intezivnija, a onda se opet smanjuju. Njihove dnevne potrebe kreću se:
- do 3 dana 80-100 ml/kg težine
- od 10 dana 125-150 ml/kg
- od 3 meseca 140-160 ml
- šestomesečno odojče 130-155 ml/kg
- devetomesečna beba 125-145 ml/kg

Mada dok se doji odojče dobija veći deo potrebne vode, treba ga obavezno ponuditi između obroka. Kad se u jelovnik ubace i druge namirnice, treba mu vodu davati više puta dnevno i dozvoliti da pije koliko hoće.
Deci nikako ne treba davati gaziranu vodu, niti druge gazirane napitke. Dozvoljeno je da piju flaširanu izvorsku, ili slabo mineralizovanu vodu.

Za dijabetičare
Kod dijabetičara je oštećen celokupni metabolizam, pa treba da piju oligomineralne vode, odnosno vode sa niskim mineralnim sastavom - od 0,5 do 1 gram minerala po jednom litru. Ovakav sastav imaju "vlasinska rosa", "kopaoničanka voda" i "prolom voda". Preporučljive su i za bolesnike na dijalizi, kao i za one kod kojih postoji sklonost za pojavu peska i kamena u bubregu. Hronično zapaljenje bubrega takođe je na listi indikacija za koje se preporučuje ispijanje ovakvih voda. One potpomažu brže ispiranje organizma i oslobađaju telo od toksičnih materija - amonijaka, uree, mokraćne kiseline, kreatinina.

Čaša vode tera boljke
Ako želite da pročistite organizam:
- 1 čaša hladne vode čim se probudite
Ako želite da smršate:
- 1 čaša vode u koju ste dodali par kapi limuna ujutru
Za bolji rad bubrega:
- 1 čaša vode neposredno pre spavanja
Kada boli glava:
- 2 čaše vode

Samo takva
Naša "minakva" jedina je voda u Evropi sa sadržajem joda, neophodnog za stvaranje hormona štitaste žlezde. Dovoljno je dnevno popiti dve čaše ove vode.

Bojler kao filter
Voda iz bojlera je donekle zdravija i čistija od česmovače, jer na povišenoj temperaturi dolazi do isparenja hlornih i drugih štetnih jedinjenja. Ona je i znatno mekša od obične. Treba je sipati u flaše i ostaviti da se ohladi.

DEHIDRACIJA
Organizam svakoga dana, nezavisno od unosa, gubi po litar vode preko pluća, 1 litar mokrenjem i 200 ml kroz stolicu. Ova izlučena voda mora da se nadoknadi u istoj količini, kako ne bi došlo do dehidracije.
izvor: časopis Bilje i Zdravlje-novosti
Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »